Botrány van Rómában a Colosseum belépőjegyei miatt

2023. szeptember 21.

print Hetedhétország.hu

Botrány van Rómában a Colosseum belépőjegyei miatt

Sokan úgy mennek haza Rómából, hogy nem tudtak bejutni a Colosseumba.





Az olasz kulturális minisztérium a látogatók nevével ellátott Colosseum-jegyek bevezetését tervezi annak érdekében, hogy véget vessen annak a széles körben elterjedt gyakorlatnak, hogy a jegyeket túlárazott áron adják tovább.

A minisztérium szerint a tervezett rendszerhez a jegytulajdonosoknak "érvényes személyazonosító okmányt kell bemutatniuk, ahogyan az a futballmérkőzéseken is történik" - írja a La Repubblica.

A jelentések szerint a Colosseumba szóló jegyek egy részét "helyszíni" értékesítésre tartanák fenn, és "minden személy csak egy jegyet vásárolhatna".

A kulturális minisztérium beavatkozására azt követően került sor, hogy Alessandro Onorato római turisztikai tanácsos egy Facebook-videóban felvetette a Colosseum "szégyenletes" problémáját.

Onorato hangsúlyozta, hogy a Colosseumot nem Róma városa kezeli - "különben már beavatkoztunk volna" -, hanem a kulturális minisztérium és a Parco archeologico del Colosseo.

Onorato a videóban azt állította, hogy

sok Rómába érkező turista végül úgy megy haza, hogy be sem teszi a lábát a Colosseumba, mert nem hajlandóak az úgynevezett jegyüzérek által átverni őket.

Az olasz versenyfelügyelet júliusban vizsgálatot indított a Colosseumra szóló jegyek online értékesítésével kapcsolatban, mivel azt állítják, hogy a jegyeket botok vásárolják meg nagy tételben, és az eredeti ár háromszorosáért adják tovább a turistáknak.

A versenyfelügyeleti hatóság vizsgálata a turisták panaszait követte, akik szerint szinte lehetetlen jegyet vásárolni a hivatalos értékesítő oldalon, a CoopCulture-n keresztül, mivel azok azonnal elkelnek.

A trösztellenes hatóság számos olyan "másodlagos jegyértékesítő" weboldalt is vizsgált, amelyek a Colosseumba szóló jegyeket a szokásos 18 eurós árnál jóval magasabb áron kínálják, olyan csomagok részeként, mint például a "skip-the-line" túrák.

Alfonsina Russo, a Colosseum Régészeti Park igazgatója üdvözölte a vizsgálatot, és az ANSA hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy tavaly panaszt tett a rendőrségen a tömeges jegyvásárlás miatt.

Onorato és Russo idén nyáron került összetűzésbe a Circus Maximusban tartott ellentmondásos Travis Scott-koncert miatt, amelynek rezgései földrengéstől való félelmet váltottak ki.

Nemrégiben pedig a város és a kulturális minisztérium között tört ki vita, miután turisták patkányokat filmeztek le, amint a Colosseum közelében lerakott szemétben bolyonganak.

Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter hangsúlyozta, hogy a terület, ahol a patkányokat filmezték, a város hatáskörébe tartozik, nem pedig a kulturális minisztériuméba vagy a Colosseuméba.

A miniszter felszólította a fővárost, hogy gyakrabban takarítsa ki a területet, és vessen véget az ókori amfiteátrum környékén szuveníreket és vizes palackokat árusító házalók illegális gyakorlatának.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play