» Németország

» Németország » Berlin


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Múzeumsziget a német főváros egyik legfőbb nevezetessége. Öt nagy múzeum alkotja a fokozatosan megújuló Spree-sziget egyedülálló együttesét.


Neues Museum

A Neues Museum kissé elsötétített kupolatermében található az üvegszekrényben elhelyezett 3400 éves Nofertiti-mellszobor.

Nofertiti mellszobra diplomáciai viszály tárgya Németország és Egyiptom között.

A 3400 éves mellszobrot Egyiptom ugyanis magának követeli. Az ókori egyiptomi művészet egyik legjelentősebb alkotójának számító Thotmesz páratlanul szép, hattyúnyakával valóban lenyűgöző látványt nyújtó Nofertiti sorsáról Kairó és Berlin már több tárgyalási fordulót tartott. A szenzációs leletet James Simon berlini mecénás 1913-ban szerezte meg Egyiptomban Ludwig Borchart régész feltárásai nyomán. Az egyiptomi kormány már a múlt század húszas éveiben visszakövetelte a mellszobrot, a harmincas években Hermann Göring birodalmi marsall majdnem visszaadta azt, de szándéka Adolf Hitler vétója miatt meghiúsult. A náci diktátor ugyanis a krónikák szerint rajongott Nofertitiért.

A háború utáni évtizedekben újabb feszültség támadt Németország és Egyiptom között, ami azóta is tart. A kairói régészeti kincsek kormányzati főfelelőse, Záhi Havász az elmúlt években többször is műkincscsempészéssel vádolta meg az illetékes német hatóságokat.

Nofertiti a XVIII. dinasztia idején uralkodó IV. Amenhotep, a későbbi Ehnaton fáraó felesége volt. Életét számos rejtély övezi, az azonban szinte kizárt, hogy a németek valaha is visszaadnák szobrát az egyiptomiaknak.



Tartomány:Berlin
Település:Berlin
Cím:Museumsinsel
GPS: 52° 31′ 11.11962″, 13° 23′ 53.53195″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward