» Németország

» Németország » Berlin


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Múzeumsziget a német főváros egyik legfőbb nevezetessége. Öt nagy múzeum alkotja a fokozatosan megújuló Spree-sziget egyedülálló együttesét.


Pergamon Múzeum

A Pergamon Múzeum 2023. október végén négy évre bezárt, de olyan részei is lesznek, amelyek egészen 2037-ig zárva maradnak.

A Pergamon Múzeum Németország egyik legnépszerűbb múzeuma, legfőbb kincsét, az ókori mezopotámiai nagyváros, Babilon legjelentősebb építészeti emlékének számító világhírű Istár-kaput naponta ezrek csodálják meg.

A múzeum két nagy épületszárnyból és a kettőt összekötő csarnokból áll. Az üvegborítású tetővel fedett csarnokban áll a hellenisztikus művészet remekei közé tartozó Pergamon-oltár, amely a jelenleg is folyó felújítási munkálatok miatt már 2014 óta nem látogatható. Az épületnek ezt a részét a tervek szerint 2027-ben nyitják meg újra a látogatók előtt.

A Neues Museum mögött lévő Pergamon Museum nemcsak Berlin, hanem Európa egyik leghíresebb múzeuma. Ma az antik gyűjteménynek, az elő-ázsiai és az iszlám művészetek múzeumának ad otthont. Évente csaknem egymillió látogatója van. Nevét fő látványosságáról, a Pergamon oltárról kapta, a látogatók azonban legalább annyira az Istár-kapu csodájára is járnak.

Az egyik legkedveltebb német állami múzeum két szakaszban épült: 1897-1899 között készült el a ma látható múzeum elődépülete, melyet II. Vilmos császár 1901. december 18-án avatott fel, majd 1910 és 1930 között építették fel a mai, hatalmas méretű, dísztelen múzeumépületet. A második világháborús légitámadások miatt a múzeumot sok kár érte, sok tárgyat biztonságosabb helyre kellett szállítani, a háború után pedig a szovjet hadsereg jelentős anyagokat a Szovjetunióba vitt. Ezek jó része visszakerült ugyan 1958-ban, de számos gyűjteménye még ma is a moszkvai Puskin Múzeum, valamint a szentpétervári Ermitázs raktáraiban porosodik.

Az évente mintegy 1,3 millió látogatót vonzó kiállítóhely napjainkban az antik gyűjteménynek, az elő-ázsiai és az iszlám művészetek múzeumának ad otthont. 

A felújítást azért kell igen körültekintően kell végezni, mert az időszámítás előtti második században Kis-Ázsiában, a mai Törökország területén alkotott Pergamon-oltár és a múzeum gyűjteményének számos további pótolhatatlan kincse az építési terület része, az egyik épületszárny pedig továbbra is nyitva tart, folyamatosan fogadja a látogatókat. Ráadásul a részt vevő vállalkozások az építőipar fellendülése miatt a végletekig leterheltek.

A múzeum két nagy épületszárnyból és a kettőt összekötő csarnokból áll. Az üvegborítású tetővel fedett csarnokban áll a hellenisztikus művészet remekei közé tartozó Pergamon-oltár, amely a felújítás miatt már 2014 óta nem látogatható. 

A nagyjából 37 méter széles és 34 méter magas ókori műemlék körüli építményt kívül-belül felújítják, a világítástól a klímaberendezésen át a biztonsági rendszerig mindent modernizálnak benne. A legnagyobb feladat az elöregedett acélszerkezeten nyugvó üvegtető újjáépítése. A munkálatokat lassító külön nehézség, hogy maga a csarnok is műemlék, ezért szigorú építési szabályok vonatkoznak rá. 

Az építkezés az öt múzeumból álló Múzeumsziget rekonstrukciójának egyik üteme. A berlini belvárosban fekvő épületegyüttest nemcsak felújítják, hanem elvezetik hozzá a metrót és építenek egy közös fogadócsarnokot, amelyből föld alatti sétányokon lehet majd eljutni a múzeumokhoz.

A felújítási munkálatok alatt a múzeum gyűjteményének mozdíthatatlan, óriási darabjait, amelyek sok tonnát nyomnak, érzékelőkkel szerelik fel, és megvédik őket a munkákkal járó rezgésektől és a nedvességtől. A felújítás teljes költsége elérheti az 1,5 milliárd eurót.



Tartomány:Berlin
Település:Berlin
Cím:Museumsinsel
GPS: 52° 31′ 11.11962″, 13° 23′ 53.53195″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward