» Olaszország

» Olaszország » Emilia-Romagna

Pietra di Bismantova: Dante purgatóriuma


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:A Pietra di Bismantova nem akármilyen hegy. A masszív szikla lapos alakja annyira különleges, hogy fenségesen, magányosan emelkedik ki a környező Emilia-Romagna síkságokról, hogy Dante Alighierit állítólag ez ihlette a Tisztítóház leírására az Isteni Színjátékban.

Azt mondják, hogy Dante 1036-ban járt a környéken, Padovából a toszkánai Lunigiana-ba tett út során. Dante a mészkőszikla meredek oldalaként képzelte el a Purgatóriumba lépéshez szükséges „lépéseket”. Abban az időben a szikla bizonyára még kopárabbnak tűnt a környéken zajló intenzív erdőirtások miatt. Az elmúlt évtizedekben a helyi mezőgazdaság elhagyása és az erdőforrások eltérő felhasználása hozzájárult a hegy újratelepítéséhez, a növényzet pedig elrejtette a kőzet egy részét.

Az Isteni Színjátékban a Purgatórium negyedik éneke hosszú leírást tartalmaz a hegy meredek sziklafalán való felmászásról, amely a Pietrához hasonlít. Itt említik a Pietra di Bismantovát; egyébként ez a nevének első írásos emléke. A Pietra di Bismantova-t más helyeken, meredek sziklákkal együtt idézik, jelképezve, hogy milyen nehéz megmászni a Purgatórium hegyét.

Vassi in Sanleo e discendesi in Noli,

montasi su in Bismantova e 'n Cacume

con esso i piè; ma qui convien ch'om voli;

dico con l'ale snelle e con le piume

del gran disio, di retro a quel condotto

che speranza mi dava e facea lume. (Purg. 4.25-30)

Noliba szállnunk, San Leóba kúsznunk
    könnyen lehet, vagy Bismantova-csúcsra,
    gyalog - de itt szárny kelle, hogy kijussunk
- értem a vágy szárnyát - a hegyi útra;
    azért követtem a Vezért, ki lámpa
    volt lépteimnek és biztatni tudta.  (Babits Mihály)

A Pietra di Bismantova az Emilia-Romagna Apennin-hegység része. Földtani képződése olyan különleges, hogy a szikla nevét, a Bismantova Formation nevet viseli. Az alsó miocén korszakban (kb. 19 millió évvel ezelőtt!) emekedett  ki a tengerből, akárcsak az egész Apennin-lánc.

A térségben már nem található meg az a számtalan kastély, erőd és erődítmény, amely valaha körülvette a hegyet; azonban meglátogatható egy csodálatos bencés kolostor, amely a hegy lábánál található a sziklában. Ez a Bismantovai Ermitázs, amelyet a 17. században építettek.

Ez a terület ideális azok számára, akik szeretik a lassú és nyugodt utazási módot, lehetőséget kínálva túrákra, olyan kisvárosok felfedezésére, mint Castelnovo ne 'Monti.

Tartomány:Emilia-Romagna
Cím:Pietra di Bismantova
GPS: 44° 25′ 16.7178″, 10° 24′ 53.4582″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward