» Spanyolország

» Spanyolország » Katalónia » Katalónia

Amiért a Sagrada Familia kötelező látnivaló Barcelonában


Értékeld Te is:

Antoni Gaudi legismertebb műve a Barcelona jelképévé magasodott Sagrada Família (Szent Család)-templom. A Sagrada Familia évi 4,5 millió látogatójával a legnépszerűbb műemlék Spanyolországban.


Az alapokat 1882-ben rakták le, Gaudí egy év múlva vette át az építkezés irányítását. Halálakor, majd fél évszázaddal később az épületnek még csak negyede, egy torony és a keleti homlokzat volt kész - a lassú munkát az építész így kommentálta: "megbízómnak nem sürgős".

A munka során egyre buzgóbb hívő lett, 1910 után csak e templommal foglalkozott, remeteként élt az építkezésen, s házról házra járva gyűjtött a költségekre. Az építész tizenkét 107 méteres, négy 130 méteres és egy 150 méter magas középső tornyot tervezett, a homlokzatok, kapuk és tornyok mind egy-egy vallási fogalmat vagy személyt szimbolizálnak. Gaudít azonban 1926. június 10-én Barcelonában elütötte a villamos, a templom kriptájában temették el, 73 évet élt.  Ekkor az épületnek még csak a negyede, egy torony és a keleti homlokzat volt kész.

Az Antoni Gaudí által tervezett templomnak 18 tornya lesz. 

A Sagrada Família építése Gaudí tervei és modellje alapján ma is folyik, ez a világon az egyetlen épülő műemlék. A gótikus és szecessziós elemeket egyénien ötvöző templomnak 18 tornya van: a tizenkét, 107 méter magas az apostolokat, a négy 130 méter magas a négy evangélistát, a 120 méter magas Szűz Máriát, a legmagasabb, a 170 méteres Jézus Krisztust jelképezi.

A 60 százalékban elkészült templomban készen van a főhajó, a padlózat, az üvegezés, a főoltár. A három homlokzat a születést, a szenvedést és a dicsőséget szimbolizálja; mindháromnak három kapuja van, a három teológia erény szimbólumai: a hit, a remény, és a szeretet kapui.

A Születés Kapuja felőli homlokzatot és a kriptát 2005-ben az UNESCO világörökség részének nyilvánították. Az épületet 2010. november 6-án XVI. Benedek pápa bazilika rangjára emelte és megszentelte.

2019 június elején végre megkapta az építési engedélyt a Sagrada Familia, több mint 130 évvel a munkálatok kezdete után.

A bazilika befejezését 2026-ra, Antonio Gaudí halálának 100. évfordulójára ígérik.

2021. december 8-án adták át a Sagrada Família székesegyház Szűz Máriáról elnevezett, 138 méter magas, kilencedik tornyát, amelynek csúcsát egy nagy üveg-acél csillag koronázza. A kilencedik toronyra - a templom második legmagasabb tornyára - november 29-én tették fel az 5,5 tonnás csillagot. Az 1,5 millió euróba (542 millió forintba) kerülő csillagot olyan anyagokból készítették, hogy ellenálljon az időjárás viszontagságainak és a napsugárzásnak. A belsejében 12 projektort helyeztek el, ezért úgy ragyog, mint egy új csillag Barcelona egén.

2023 őszén, több mint 140 év várakozás után végre elkészült Barcelona híres Sagrada Familia bazilikájának öt központi tornya. Várhatóan 2026-ban – amikor hatodik és egyben utolsó központi torony is elkészül – az 1882-ben elkezdett templom építése befejeződik.

A monumentális építménynek 18 hatalmas, orsó alakú tornya lesz, amelyek mindegyike egy-egy bibliai alakot - a 12 apostolt, a négy evangélistát, Szűz Máriát és Jézust – szimbolizál.

A négy evangélista torony 135 méter magas. A fennmaradó, Jézus Krisztust szimbolizáló torony 172,5 méter magas lesz, egy 17 méter magas, négykarú kereszttel a legtetején.

Ha elkészül, a Sagrada Familia lesz a világ legmagasabb temploma, megelőzve a németországi Ulmi nagytemplomot.

BELÉPŐ

A belépő ára audio guide-dal együtt 30 euró. Ha a tornyot is szeretné megnézni, még többet kell fizetnie (összesen 40 eurót).Tartomány:Katalónia
Település:Barcelona
Cím:Sagrada Familia
GPS: 41° 23′ 6.23004″, 2° 10′ 24.2526″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward