» Spanyolország

» Spanyolország » Baszkföld » Baszkföld


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Gaztelugatxe egy kis sziget Baszkföldön, a Vizcayai-öbölben, amelyet egy kétlyukú kőhíd köti össze a parttal.


A sziget csúcsát egy apró 10. századi remetelak koronázza, amely nevét Keresztelő Jánosról kapta: ez a San Juan de Gaztelugatxe. Keresztelő Szent Jánosról legenda szerint itt lépett partra, amikor Bermeoba érkezett, lábnyomát pedig a kövek közt hagyta.

A sziklák tetején lévő szentély története a 10. században kezdődött, alapítása a templomos lovagok nevével fonódik egybe. 1053-ban Lady Tota Ortiz y Enneko López adományozta Zianno szerzetesnek, akié a San Juan de la Peña kolostor, a középkor egyik legnagyobb befolyással bíró kolostora. 

Mivel a sziget a partvidék irányításában jelentős stratégiai szerepet játszott, Gaztelugatxe képezte a védőbástyát XI. Alfonz kasztíliai király ellen, 1334-ben. A veszélyes támadást egy hónapon át tartó küzdelem során még visszaverték, de 1593-ban, amikor újabb roham érte a területet, a menedéket teljesen kifosztották, az itt élő remetét pedig a mélybe vetették.

A hely misztikumát támasztja alá az a tény is, hogy San Juan de Gaztelugatxe szerepet játszott a spanyol inkvizíció boszorkányüldözésében. Az itt tartott perekről és rituális ülésekről szóló hátborzongató történetek szerves részei a baszk mitológiának. A katolikus egyház inkvizíciója alatt nem egy szerencsétlent vadásztak le a régióban, majd zártak be vádlottakként ide, San Juan de Gaztelugatxe barlangjaiba.

Kalózok is jártak errefelé, 1593-ben Sir Francis Drake és kalózai kifosztották a templomot.

A templom időközben pusztulásnak indult, 1886-ban lebontották, majd teljesen újjáépítették a semmiből. Sajnos a renoválás alatt megtalált régészeti leletek, használati tárgyak, pénzérmék és ágyúgolyók mind-mind a tengerbe vesztek.

A szigetet egy szűk ösvény köti össze a parttal, melyen egy kétlyukú kőhíd ível át, s azután egy 241 fokos lépcsősor kanyarog fel a remetelakig. A helyi legenda szerint, aki a kápolna harangját háromszor megkongatva kíván valamit, annak a kívánsága teljesülni fog.

A sziklás part lélegzetelállító képe, a nyughatatlan tenger zúgása a köveken és a gyönyörű tengeri madarak idevonzzák az embereket.

A sziget a Trónok harcában Danaerys Targaryen ősi otthona. A Sárkánykövet alakító kis félszigetet rengeteg turista keresi fel.

Látogatási információ

San Juan de Gaztelugatxe szigetét elárasztották a turisták, mióta a Trónok harcában feltűnt, mint Sárkánykő. A forgalmat ezért előzetes online regisztrációval és a napi belépőszám maximalizálásával igyekeznek fenntartható mederbe terelni.

A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, és naponta maximum 1500 embert engednek be.Tartomány:Baszkföld
Cím:Gaztelugatxe
GPS: 43° 26′ 49.2″, -2° 47′ 6″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward