» Svájc

» Svájc » Ticino » Lago Maggiore


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A karácsony különleges élményeket tartogat Tessinben, Svájc olasz nyelvű területén is. A főtér korcsolyapályává változik, amelyen késő estig diszkóhangulat uralkodik, az iglukban forralt bort szolgálnak fel, míg a vásári standoknál helyi finomságok, például panettone kapható.


A Lago Maggiore partján elterülő Locarno főtere, a Piazza Grande télen is központi szerepet játszik a város életében. A nyáron filmfesztiválnak és a Moon and Stars koncerteknek helyet adó festői téren a téli évszakban korcsolyázók róják a köröket. A reggel 10 és éjszaka 1 óra között nyitva tartó, 2000 négyzetméter alapterületű Locarno on Ice jégpályán és környékén – ahol a műjégből készült iglukban gasztronómiai ínyencségek kaphatók – kicsik és nagyok egyaránt örömmel időznek. A Locarno on Ice elválaszthatatlan részét képezik az ingyenes koncertek, amelyeknek fellépői késő éjszakába nyúlóan szórakoztatják hallgatóságukat. A jégpálya és az egész tér hangulata ugyanolyan emelkedett tehát télen is, akárcsak nyáron.

Ugyanez érvényes Luganóra is, ahol a karácsonyi időszakban a Natale in Piazza programsorozat kínál élményteli szórakozást. A program részét képezi például a háromdimenziós fény-, hang- és színjáték, amely a Piazza Riformán díszes ruhába öltözteti a városháza homlokzatát. A vendégeket emellett dzsessz- és gospellkoncertek, gyermek-mesebirodalom, hagyományos karácsonyi vásár, korcsolyapálya és számos vásárlási lehetőség várja. A helyiek a test kényeztetéséről sem feledkeznek meg: az egyik standnál Tessin sztárszakácsai kínálnak ízelítőt főzőtudományuk legjavából. Szilveszterkor pedig nagyszabású fény- és lézerbemutatóval köszöntik az újévet, és 00:30 órától a Vanini cukrászda hagyományos lencselevest szolgál fel az ünneplőknek, hogy senki ne kezdje korgó gyomorral az Újévet.

Advent idején nemcsak a Tessin kantonbeli városokban, hanem vidéken is különleges a hangulat. Sok faluban szokás jászolt állítani. Az utcákon és tereken művészek, magánszemélyek és iskolások egyedi alkotásai jelenítik meg karácsony történetét. A legismertebb mind közül a Lago Maggiore partján található Vira Gambarognoban megrendezett Presepi a Vira kiállítás, ahol több mint 30 jászol látható. A legszebb installációkat zsűri díjazza. A zsűrit pedig a látogatók alkotják: ők maguk választhatják ki a nekik legjobban tetsző műveket.

Tessinben a karácsony elképzelhetetlen panettone nélkül. Az édes sütemény jelenti ugyanis az ünnepi menü megkoronázását. A helyi pék- és cukrászmesterek különböző receptúrák alapján készítik remekeiket, amelyek közül megválasztják a kanton panettonéját is. A sütemény megalkotója egy a 17. században élt, Antonio nevű pék volt. A legenda szerint beleszeretett egy nemes leányba, akinek apját úgy próbálta rávenni, adja neki a lány kezét, hogy szőlőt és gyümölcsöket adott a kenyér tésztájához. Az il pane d’Antonio, azaz Antonio kenyere megtette a hatását, és panettone néven híressé is vált.Tartomány:Ticino
Cím:Locarno
GPS: 46° 10′ 10.46604″, 8° 47′ 43.74924″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward