» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » Yorkshire és Humber környéke


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Whitby látnivalói.


 Vámpírnak öltözött rajongók ünnepelték a Drakula-regény 125. évfordulóját

2022 májusában rekordszámú, 1369 rajongó öltözött vámpírnak, hogy az angliai Whitby-apátság gótikus romjainál ünnepelje meg Bram Stoker klasszikus rémregénye, a Drakula megjelenésének 125. évfordulóját. 

A hónapokig tartó előkészületekkel meg akarták dönteni a vámpírtalálkozók Guinness-világrekordját. Ehhez legalább 1040, vámpírnak öltözött embernek kellett összegyűlnie az apátságban, hogy felülmúlják a 2011-ben a virginiai Doswellben, egy vidámparkban felállított rekordot.

A whitby rekordkísérletet a világ egyik leghíresebb horrorja megjelenésének 125. évfordulójára időzítették.

A korábbi kísérletek olyan apróságokon buktak el, mint a nem megfelelő cipő, ezért a szervezők igyekeztek a viseletet a meghívón a lehető legegyszerűbben megfogalmazni: fekete cipő, fekete nadrág vagy szoknya, fekete köpeny, ing, mellény és hegyes agyar.

Végül megdőlt a rekord, 1369 vámpír gyűlt össze egy helyen.

A rekordkísérlet kézenfekvő helye volt a Whitby apátság: Stokert itt járta át az hangulat, amely a regény sikerének egyik kulcsa lett. A könyvben szereplő számos áldozat nevét a templomi sírkövekről vette át, a Drakula nevet pedig a helyi könyvtár egyik könyvében találta.

Több embrióval vemhes, 180 millió éves halgyík maradványait fedezték fel

Hat-nyolc embrióval vemhes, 180 millió éves halgyík maradványait fedezték fel Nagy-Britanniában. 

A kora jura földtörténeti kori leleteket még 2010-ben találták meg az észak-yorkshire-i Whitby közelében. Martin Rigby gyűjtő úgy vélte, embriókat talált, feltételezését Mike Boyd és Dean Lomax, a Manchesteri Egyetem kutatói is megerősítették.

A halgyíkok, vagy ichthyoszauruszok domináns vízi hüllők voltak a jura kori tengerekben. Elevenszülők voltak, még az utódok világrahozatalakor sem hagyták el a vizet. Húsevőként főként hüllőkkel, halakkal, tengeri ízeltlábúakkal táplálkoztak.

Az ichthyoszaurusz-fosszíliák nagyon gyakoriak Nagy-Britanniában, de csak öt brit példánynál találtak embriót, ám egyik esetében sem egyszerre többet. Mind az ötöt Anglia délnyugati részén gyűjtötték be, koruk 190-200 millió évre tehető. Ez az első lelet, melyet Yorkshire-ban találtak.

Yorkshire jura kori sziklái több száz ichthyoszaurusz és más tengeri hüllő csontjait fedte fel, de eddig nem találtak hüllőembriókat. Az új példány geológiai szempontból a legfiatalabb, embrióval együtt feltárt halgyík: a jura földtörténeti kor utolsó, toarci korszakából származik, mintegy 180 évvel ezelőttről.

A példány egy félbevágott kőben található: a felnőtt állat több nagy bordája, több csigolya és különböző, meghatározhatatlan apró csont látható. Boyd és Lomax szerint legalább 6, de elképzelhető, hogy 8 embrióhoz tartoznak a parányi csontok.

"Az a lehetőség is felmerült, hogy az apró maradványok a gyomortartalomban is lehettek, bár az nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy egy halgyík lenyel 6-8 koraszülött vagy újszülött embriót egyszerre. Ez azért sem lehetséges, mert az embriókon nem látszik gyomorsavtól származó marás" - mondta el Boyd.

Az embriókkal talált ichthyoszauruszok között a leggyakoribb a Stenopterygius. Több száz példányt találtak belőle Németországban, többet embrióval, akár tizeneggyel is.

"Ezek a német lelőhelyek nagyjából ugyanabból a korból származnak, mint a whitbyi példány, és nagyon valószínű, hogy az új lelet is Stenopterygius, de sem a felnőtt állatból, sem az embriókból nem őrződött meg azonosítható jellegzetesség. Mindazonáltal ez egy nagyon fontos lelet" - emelte ki Lomax.Tartomány:Yorkshire és Humber környéke
Cím:Whitby
GPS: 54° 29′ 14.69076″, -0° 36′ 55.83996″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward