Itália legszebb templomi műkincsei. 1 rész

2013. február 3.

print Hetedhétország.hu

Itália legszebb templomi műkincsei. 1 rész

A legtöbb olasz templomban belépőjegyet kérnek. Mi most bemutatjuk, mely műalkotásokat lehet ingyen is megtekintetni. Íme itt van a legszebb és legérdekesebb húsz. 1. rész: Észak-Olaszország





A közelmúltban Monsignor Francesco Moraglia érsek vitát robbantott ki amiatt, hogy a templomoknak nem lenne szabad belépődíjat kérni. A legtöbb olasz templomban ugyanis - beleértve Velencében legalább 16-ban -, amelyek gyönyörű mesterműveket tartalmaznak, belépőjegyet kérnek el a turistáktól, hogy segítsenek fenntartani és restaurálni őket.

A vita során emlékeztettek, hogy mennyi gyönyörű festmény, mozaik és szobor van az olasz templomokban, amelyeket ingyen is meg lehet tekintetni. Együtt biztosan elfoglalnák az első helyet Európa legszebb ingyenes galériáinak listáján – ráadásul az még jobban megerősítené helyüket, hogy úgy maradtak meg, ahogy eredeti alkotóik akarták.

Íme itt van a legszebb és legérdekesebb húsz. 1.rész: Észak-Olaszország

Szent Márk székesegyház. Velence

A felséges templom belseje lélegzetelállítóan csillog a sok mozaiktól. A munkálatokat a 12. század elején kezdték meg és további 600 évig folytatták, bemutatva az Ó– és Újszövetség történeteit a szentek életével és különös képekkel Szent Márk életéből.

 

Tintoretto: Az utolsó vacsora és Mannaeső. San Giorgio Maggiore, Velence


Tintoretto: Utolsó vacsora

A Palladio tervezte gyönyörű templomban, Tintoretto 1592-es és 1594-es hatalmas vásznai jól láthatóak az oltárról. Az Utolsó Vacsora inkább egy 16. századi velencei jelenethez hasonlít lebegő angyalokkal és világító glóriákkal.


Tintoretto: Mannaeső

Feltétlenül menjünk fel a harangtoronyba (lifttel is lehet). Erről a Campaniléről nyílik a legszebb kilátás lagúnák városára, mivel a templom a Doge-palotával szemközti, Szent Györgyről elnevezett szigeten épült.

 


A templomnak magyar vonatkozása is van. Magyarországi útja előtt itt élt Szent Gellért, a jobb oldalhajó végében találjuk emléktábláját.

Giovanni Bellini: Madonna gyermekével és négy szenttel. San Zaccaria templom, Velence

A fényűző gótikus szentélyben - amely gazdagságát a szomszédos zárdában élő apácák tehetős családjai nagylelkűségének köszönhette -, Giovanni Bellini 1505-ös fényes, csodálatos művén egy angyal látható, aki lanton játszik Madonna lábai előtt, míg Szent Péter, Alexandriai Szent Katalin, Szent Luca és Szent Jeromos elmerülnek a gondolataikban Madonna trónja körül.

Ebben a 15. századi templomban található még Tintoretto Keresztelő Szent János születése c. képe, és Tiepolo Repülés Egyiptomba c. műve.

Tiziano Angyali üdvözlete és Krisztus színeváltozása. San Salvador templom, Velence

A San Marco negyedben a temérdek vásárló közt könnyen el lehet sétálni a San Salvador templom mellett, anélkül, hogy észrevennénk. Pedig érdemes megállni. Bent Tiziano két oltárképe teszi fényessé a homályosságot. Az egyik, az Angyali Üdvözlet (1562), Szűz Máriát ábrázolja, ahogy megriad egy hírtől, amit egy nagyon szelíd angyal hozott neki fénylő szárnyakkal. Tiziano másik műve magasan az oltár fölött függ, témája Krisztus színeváltozása.

 


Mozaik padló. Basilica di Santa Maria Assunta, Aquileia

Aquileia északkeleleti részén található ez a gótikus templom, amely az első nyilvános keresztény templom romjaira épült, Constaninus császár emeltette 313-ban. A látványos mozaik padló még eredeti, az Ószövetség jelenteit beszéli el az egész főhajón keresztül. Akad egy-két kép köztük, amelyek az adományozók portjéját ábrázolják, beleértve Constatinus-t, anyját, Szent Helenát, és az egész családját.

 


Donatello szobrai. Basilica di S. Antonio, Padova

 

A templomban mindenütt a zseniális reneszánsz mester, Donatello keze nyoma látszik. Magasan az oltár felett látható hat élethű bronz szent tartja Madonnát a levegőben. Ezenkívül egy hatalmas bronzfeszület is található itt rajta Krisztussal, a bordái és izomjai drámaian kihangsúlyozva. A számtalam mű közt az oltár mögött látható egy kőszobor csoport, tele mozdulatokkal, amint Krisztust elhelyezik sírjában. Négy aprólékosan kidolgozott tábla Szent Antal csodáit ábrázolja.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play