Megtalálták a római Triesztet

2015. március 23.

print MTI

Megtalálták a római Triesztet

Vélhetően az Olaszországban eddig felfedezett legrégebbi római kori katonaváros és erőd nyomait fedezték fel olasz kutatók Trieszt közelében.





Az i.e. 2. századi létesítmény megtalálásáról az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) számolnak be a szakemberek.

A megtalált erőd képezheti a jelenlegi Trieszt város magját. A felfedezést alátámasztják a környéken talált régészeti leletek és a római történetírás is - írja a kutatócsoport, amely lézerradar, földradar és ásatások segítségével végezte el a térség régészeti feltérképezését.

A Federico Bernardini, a trieszti Elméleti Fizikai Nemzetközi Központ kutatója által vezetett csoport megállapította, hogy a számos fal övezte 13 hektáros San Rocco főerőd két kisebb erőd, az északkeletre fekvő Grociana Piccola és a délnyugatra lévő Montedoro között helyezkedik el. A három objektum látótávolságra volt egymástól, és segítségükkel megfigyelés alatt lehetett tartani a Muggia-öblöt, amely egy védett természetes kikötőt alkotott az Adriai-tenger partján.

A trieszti kutatók nagy hasonlóságot állapítottak meg San Rocco és az i.e. 200-150-ből származó spanyolországi római katonai táborok között, s a környéken talált cserépdarabok is erre az időszakra utalnak.

Titus Livius római történetíró 178-177-re datálja a második hisztriai (Isztria) háborút, amelyben a rómaiak legyőzték a hisztriaiakat, az Isztriai-félsziget korabeli lakóit, és a földsávot betagolták a Római Birodalomba. Bernardini és kollégái szerint az erőd építményeit a háború kezdetén emelték.

Egy cipőszög, amely egy katona lábbelijéből maradt fenn, ugyanakkor alesiai eredetűnek tűnik, vagyis abból a mai Franciaország területén fekvő helységből származik, ahol a római sereg i.e. 52-ben egy döntő csatában legyőzte a gallokat.

Bernardini és társai ebből arra következtetnek, hogy a trieszti erődítményt még legalább 100 éven át használták a rómaiaik, még ha nem is állandó jelleggel. A nagyobb katonai egységek jelenlétét az tehette szükségessé, hogy a Római Birodalom e határvidékén a helyzet még sokáig ingatag volt.

A kutatók szerint a ma San Rocco néven ismert főerőd volt nagy valószínűséggel "az első Trieszt helye". A Földközi-tenger térségében és Nyugat-Európában egész sor mai város eredete nyúlik vissza római kori erődökre.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play