Gyönyörű úti célok, amelyek különleges helyet foglalnak el az olaszok szívében

2020. december 15.

print Hetedhétország.hu

Gyönyörű úti célok, amelyek különleges helyet foglalnak el az olaszok szívében

Olaszország tele van csodákkal és kincsekkel, most rangsorolják ezeket az  olaszok szívében elfoglalt helyük szerint.

Olaszország tele van csodákkal és kincsekkel - a világ legnagyobb számú UNESCO világörökségi helyszíntől (Kínával megosztva) a lélegzetelállító természeti tájakig. A FAI (Fondo Ambiente Italiano) rangsorolja az ország összes csodáját az olaszok szívében elfoglalt helyük szerint.

A Luoghi del Cuore kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a művészet és a természet gazdagságára Olaszország egész területén úgy, hogy az emberek online és offline is szavazhatnak kedvenc helyeikre december 15-ig. A szavazatok alapján ezután összeállítják a rangsort, majd közzé teszik. Az első öt helyezett jelenleg a következő:

Castello di Sammezzano, Toszkána

Castello di Sammezzano (c) wikipedia/Paebi

A kastély 1605-ben épült, a 19. század második felében mór stílusban átépítették. Azóta állaga romlásnak indult, jelenleg Olaszország egyik veszélyeztetett műemléke.

A kastély az orientalizmus egyik legfontosabb példája Olaszországban és Európában,  a körülötte lévő 187 hektáros park nyitva áll a nagyközönség számára.

Nice-Ventimiglia-Cuneo, Liguria és Piemont

Regionális Vonat, Vasúti Kocsik, Trenitalia, La Brigue

A „csodák vasútjaként” ismert vasútvonal Olaszországot és Franciaországot, valamint Piemont hegyeit és Liguria tengerpartját köti össze. A vasút majdnem két évszázados, egy mérnöki csoda, mivel kevesebb mint 50 km-en belül csaknem 1000 méteres magasságkülönbséget tesz meg.

Ponte dell'Acquedotto, Puglia

(c) wikipdedia/Danielclauzier

A Ponte dell'Acquedotto a kicsi, de népszerű Gravina di Puglia városkában található. A római korban épütl hidat eredetileg azért építették, hogy az emberek át tudjanak menni a patakon és elérjék a túlparton lévő templomot, de a terület uralkodócsaládja a 18. században vízvezetékké változtatta.

2019-ben a "Nincs idő meghalni" c. James Bond-film látványos jeleneteit a hídon forgatták.

Bergamo, Lombardia

Bergamo, Templom, Olaszország

Bergamo (c) pixabay

Bergamo Milánótól kb. 50 km-re északkeletre fekszik, Észak-Olaszország egyik legszebb városa. Az Alpok lábánál fekvő város két nagyon különálló területre oszlik. Bergamo Alta egy hagyományos középkori óváros keskeny utcákkal és falakkal, amelyek ma sétálóutcák, míg Bergamo Bassa a város újabb része, nagy nyilvános kertekkel és sugárutakkal.

Via delle Collegiate, Szicília

Szicília, Székesegyház, Modica

Modica, San Giovanni templom (c) pixabay

2002 júniusában az UNESCO Val di Noto nyolc régi városát a világörökség részének nyilvánította, mint a "barokk művészet európai virágzásának emlékeit". Modica a nyolc város egyike, az itt található Via delle Collegiate útvonal összeköti Modica városközpontjának három templomát, amelyek hasonló történelemmel és hagyományokkal rendelkeznek. Intézményük a 16. századig nyúlik vissza, és kincsesládák, ha a terület történetéről, valamint a művészet és a kultúra elmúlt öt évszázadban bekövetkezett változásairól van szó.

Fekvő, Természet, Cliff Fehér, Scala Dei Turchi, Beach

Scala dei Turchi (c) pixabay

A szavazásokból több kisebb listát is összeállítottak, például a legkedveltebb tengerpart, vagy a legkedveltebb történelmi helyszín. A legkedveltebb tengerpart a szicíliai lélegzetelállító Scala dei Turchi lett, míg utóbbinak a pugliai tarantói Ospedale Militare kertjeit választották.

(Címlapfotó: Modica (c) pixabay)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play