Váratlan eredmény: kiderült, hol a legjobb élni Olaszországban

2021. november 23.

print Hetedhétország.hu

Váratlan eredmény: kiderült, hol a legjobb élni Olaszországban

A legjobb életminőségű olasz városok éves rangsora most jelent meg, és idén váratlan eredményekre derült fény.Az Italia Oggi című újság és a római La Sapienza Egyetem által végzett felmérés 23. kiadásában az Emilia-Romagna tartományban található Parma 38 helyet javítva az első helyen végzett (2020-ban a 39. helyen állt).

Miért ilyen nagy ugrás?

A fő okok valószínűleg a világjárványra való reagálási és felépülési képességben, valamint a 2020-as kulturális főváros érdekében végrehajtott beruházásokban keresendőek; Parma a felmérés által értékelt mind a kilenc paraméterben (vállalkozás és munka, környezet, szociális és személyes nehézségek, oktatás és képzés, népesség, jövedelem és vagyon, biztonság, egészség és szabadidő) magas pontszámokat ért el, és négyben (jövedelem, biztonság, munkalehetőségek, szabadidős tevékenységek) az első helyet szerezte meg.

Az emiliai város felülmúlta Trentót és Pordenonét, amelyek az elmúlt években felváltva álltak a rangsor élén; 2021-ben a második, illetve a kilencedik helyen végeztek.

A calabriai Crotone a legrosszabb életminőségű város, megelőzve Nápolyt, Foggiát (Puglia) és Siracusát (Szicília).

Érdekes az is, hogy a legtöbb észak-olaszországi nagyváros több helyet ugrott a rangsor élére: a gyakran az első tízben szereplő, idén a nyolcadik helyről a harmadikra lépő Bolzano mellett Bologna 23 helyet javított, a 27. helyről a negyedikre, Milánó a tavalyi 45. helyről az ötödik, Trieszt a 40. helyről a hetedikre, Firenze pedig a 31. helyről a hatodikra.

Ez főként annak köszönhető, hogy Észak-Olaszország nagyvárosi területei mutatták a legnagyobb ellenálló képességet a járvánnyal szemben, sőt úgy tűnik, hogy az ország gazdasági fellendülése éppen az észak-közép-olaszországi nagyvárosi területekről indult.

Róma ezzel szemben nem teljesített jól, az egyetlen nagyváros, amely kikerült a legjobban teljesítő csoportból, sőt, pozíciót vesztett, az 50. helyről az 54. helyre esett vissza.

Ami változatlan maradt, az az Észak- és Dél-Olaszország közötti szakadék.

Északról mindössze tíz város található a rangsor alsó felében. A dél-olasz városok különösen a közszolgáltatások terén teljesítettek rosszul. Matera az első dél-olasz város a rangsorban, az 55. helyen áll.

Összességében a jelentés a 107 városból 63-ban minősíti az életminőséget "jónak" vagy "elfogadhatónak", szemben a tavalyi 60 várossal.

(Nyitókép: Parma (c) flickr/Angel)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play