» Magyarország

» Magyarország » Budapest » Budai-hegység

Csergezán Pál-kilátó a Nagy-Kopasz csúcson


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Csergezán-Pál kilátó a Budai-hegység legmagasabb csúcsán, az 559 méteres Nagy-Kopaszon áll. A kilátóból egyedülálló körpanoráma nyílik Budapest tágabb környezetére.


Tiszta időben a főváros 100 kilométeres körzetét belátni, a Mátrától a Pilisen és Zsámbéki-medencén át a Velencei-hegységig. Az Esztergomi bazilika még felhős időben is szabad szemmel látható.

A kilátó Csergezán Pálról, a környék erdeit és élővilágát műveiben megörökítő világhírű festőművészről kapta a nevét.

A Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán emelkedő kilátó felső szintje 18 méter magas, ahová 100 lépcsőfok vezet fel.

Az objektum beton alapra épült, szerkezete a kültéri viszonyoknak leginkább megfelelő vörösfenyőből készült.

A tervezők különleges lécborítást alkalmaztak, ami lehetővé teszi a szabad kilátást, ugyanakkor tériszony nélkül lehet feljutni a kilátószintre.

A tágas pihenők nagyobb csoportok látogatását is lehetővé teszik, egyszerre 150 fő tartózkodhat a kilátóban. A kilátó csúcsán lévő nemzeti zászló jól látszik a János-hegyről vagy akár a Zsámbéki-medence településeiről.

A Nagy-Kopasz megközelítését javítandó 25 férőhelyes parkolót alakítottak ki a Telkibe  vezető országút mentén, a hideg-völgyi erdészháznál, ahonnan a hegy a zöld háromszög jelzésen közelíthető meg a Tarnai-pihenőn keresztül. Az erdészháznál pihenőhelyet is kialakítottak padokkal, asztalokkal, tűzrakóhelyekkel, hintával és homokozóval. Ugyanitt buszmegálló is található.

Megközelítés

A Csergezán Pál-kilátóhoz a legrövidebb és legszebb úton a budapesti Széna térről induló 794-795-ös jelzésű helyközi buszok Hidegvölgyi erdészlak megállójától, a zöld háromszög jeleket északnyugatra követve juthatunk el. Nagykovácsiból, a 63-as autóbusz végállomásától pedig a zöld sávot, majd az abból balra kiágazó zöld háromszög jelzést követve érhetünk fel a kilátóhoz.Tartomány:Budapest
Cím:Nagykovácsi
GPS: 47° 32′ 40.1928″, 18° 56′ 36.5208″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward