» Olaszország

» Olaszország » Puglia » Puglia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az olasz csizma sarkánál található Bari Puglia régió központja. Festői óvárosának, nyüzsgő kikötőjének köszönhetően remek ár-érték arányú, autentikus olasz élményt kínál. Bari kiváló központja néhány napos dél-olasz csillagtúráknak is.


GASZTRO

Helyi ételek a tiella alla barese (rizs, krumpli, kagyló), az orecchiette con cime di rapa (orecchiette brokkolival), a focaccia barese (paradicsommal), a panzerotti (olajban sütött töltött tészta), a Terra di Bali olíva olaj és a cartellate vagy Szent Miklós virágai (mézes keksz). Híres borok a Gioia del Colle és az Aleatico di Puglia.

Panzerotti

A félhold alakú, sült panzerotti ízletes sütemények, amelyek Pugliából származnak. A legjobb panzerotti állítólag Bariban található.

A félhold alakú, sült panzerotti gyakran összetévesztik a calzonival, de a panzerotto kisebb, mint a calzone, és mélyhűtött, míg a calzonit sütik.

A panzerotto az apuliai cucina povera hagyományából született: a kenyértésztából megmaradt maradékot sajtdarabokkal és paradicsommal töltötték meg, majd félkör alakúra hajtogatták és megsütötték.

A tésztát többféle lisztből is el lehet készíteni, de a hagyományos recept szerint 00 típusú lisztet és durumbúzadarát használnak, ami segít abban, hogy a panzerotto a sütés után aranyszínű és ropogós legyen.

Egész Olaszországban nagyra értékelik, és népszerű utcai étel, amelyet az olasz városok utcáin sétálva lehet fogyasztani. A legklasszikusabb töltelék paradicsomos és mozzarellás. Más töltelékek közé tartozik a mozzarella és a sonka, az olívaolajban megpárolt hagyma, amelyet sózott szardellával és kapribogyóval vagy mortadellával és provolone sajttal fűszereznek.

Bár kevésbé népszerű, a panzerotti édes változatai is megtalálhatók, különböző gyümölcsökkel töltve, amelyek jól illenek a ricottához, a csokoládéhoz vagy a pudingos krémhez.

Orecchiette tészta

Bari óvárosának utcácskáin helyi asszonyok kézzel gyúrják Puglia gasztronómiai jelképének számító orecchiette tésztát, amelynek a neve alakja miatt “fülecske”. Ez a tészta a 12-13. század környékén jelent meg Bariban és az ebből készült ételek Puglia legklasszikusabb fogásainak számítanak, mint például az orecchiette alle cime di rapa, amely elkészítéséhez a tésztát együtt főzik a rapini nevű, spenóthoz hasonlatos zöldséggel.



Tartomány:Puglia
Település:Bari
GPS: 41° 7′ 1.71552″, 16° 52′ 18.7374″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward