» Görögország

» Görögország » Peloponnészosz » Peloponnészosz


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Epidaurosz arról volt nevezetes, hogy állítólag itt született Apollón fia, a gyógyító Aszklépiosz, akinek a szentélye nem messze a várostól helyezkedett el. Híres volt a színháza is, amelyet jelenleg ismét használnak.


Aszklépioszt egy kentaur, egy félig ló, félig ember teremtmény nevelte fel. A kentaurnak hatalmas tudása volt a gyógynövények és az orvoslás terén, és ennek köszönhetően Aszklépiosz is magasan képzett orvossá vált. A lánya, Hügeia volt a segítője, aki az egészség istennője lett. Innen származik a mai higiénia szó.

Az Aszklépioszról szóló történetek hatására az ókori görögök építettek egy egészségügyi központot (aszklépiont) a szülővárosában. Ez hamarosan az ókor legjobbjává vált, és az arisztokrácia tagjai mind idegyűltek a diagnózis felállítására és aztán meggyógyulni. Az első éjszakát egy erre kijelölt, 160 férőhelyes hálóhelyiségben kellett eltölteniük, és az ez éjszakai álmaik alapján állapították meg a bajaik okát. A közelben több ásványvíz forrás található, amelyeket szintén felhasználhattak a gyógyításban. A központ az i. e. 6. századtól az i. u. 5-ig működött, amikor Aszklépiosz kultuszát háttérbe szorította a keresztény Istené.

A terület hatalmas, és a látogató könnyen megismerheti a múltbéli betegségek szörnyűségeit. A múzeumban sok itt talált ókori sebészeti eszközt is kiállítottak.

De az orvostudomány iránt kevésbé érdeklődők számára is tartogat látnivalókat Epidaurosz, ugyanis annyi embert vonzott ide az egészségügyi központ az i. e. 4. században, hogy egy színházat is felépítettek, amely a gyógyításban is szerepet játszott. Akkoriban ugyanis úgy gondolták, hogy a műsorok megtekintése jó a fizikai és mentális egészségnek egyaránt. Az eredetileg 34 sort a római korban további 21 sorral bővítették, így 15 000 néző befogadására volt alkalmas; mindez szinte teljesen épen maradt fent. Az akusztika annyira tökéletes, hogy a színpadon való suttogást is kiválóan lehet hallani egészen az utolsó sorban is. Talán ennek is köszönhetően már az ókorban is a legszebb színházépületnek tartották.

A színházat még ma is használják, elsősorban ókori tragédiák előadására, mint az Antigoné vagy az Oidipusz király. Az előadások júliustól augusztusig láthatóak, ugyanolyan körülmények között, mint 2000 évvel ezelőtt. Az egyetlen különbség, hogy néha egy, a színpad felett elhelyezett képernyőn feliratokkal segítenek a görögül nem értő nézőknek, sőt, néha még angolul is előadják a darabokat.Tartomány:Peloponnészosz
Település:Epidavrosz
Cím:Epidaurosz
GPS: 37° 37′ 35.66136″, 23° 7′ 56.07732″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward