Kitiltanák az óceánjárókat Velencéből

2014. július 21.

print

Kitiltanák az óceánjárókat Velencéből

Több mint 60 nemzetközileg ismert személyiség tiltakozásának adott hangot egy Matteo Renzihez intézett petícióban, amely a Velencébe érkező óceánjárók inváziójának betiltására szólítja fel az olasz miniszterelnököt.Több mint 60 nemzetközileg ismert személyiség tiltakozásának adott hangot egy Matteo Renzihez intézett petícióban, amely a Velencébe érkező óceánjárók inváziójának betiltására szólítja fel az olasz miniszterelnököt.

 


Hírességek nyílt levelükkel a velencei lakosok kampányát akarják támogatni, akik évek óta harcolnak a tengerjáróhajó-turizmus ellen. Az olasz kormányfőnek címzett felhívást aláírta mások mellett Jane Fonda, Michael Douglas, Rob Lowe, Cate Blanchett és Michael Caine, Calvin Klein divattervező, Vidiadhar Surajprasad Naipaul Nobel-díjas brit író, Norman Foster építész, Nicholas Penny, a londoni National Gallery igazgatója, Richard Armstrong, a Guggenheim Alapítvány igazgatója.

 


Elfogadhatatlan, hogy 33 méter hosszú kirándulóhajók közlekedjenek a Szent Márk tér előtt. A város védelme fontosabb minden gazdasági érdeknél, amely a tengerjáróhajó-turizmussal függ össze - fogalmaztak felhívásukban.

 


A lagúnák városába évente 1,8 millió turista érkezik tengerjárókon. A No Grandi Navi nevű helyi civil szervezet évek óta követeli a tengerjáróhajók kitiltását nemcsak a környezetszennyezés miatt, hanem arra is hivatkozva, hogy a hajóforgalom keltette hullámok károsítják a paloták alapjait.

 


Tavaly az olasz kormány arról döntött, hogy 2014 novemberéig 30 százalékkal korlátozza a tengerjáróhajók számát, ám idén márciusban egy regionális bíróság felülbírálta a kormánytilalmat. Az ügyben októberben tartják az újabb bírósági meghallgatást.

 


Maurizio Lupi olasz közlekedési miniszter arra tett ígéretet, hogy 2015 januárjától a 96 ezer regisztertonnásnál nagyobb hajók nem térhetnek be Velence központjába, és 20 százalékkal csökkentik a Szent Márk tér előtt - a Giudecca-csatornán - elhaladó, 40 ezer tonnásnál nagyobb hajók számát. Épül az Velence központját elkerülő csatorna is, amely 2016-ra készül el.

 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play