» Magyarország

» Magyarország » Győr-Moson-Sopron » Fertő tó


Értékeld Te is:

A Fertő tó 1977 óta természetvédelmi oltalom alatt áll, a Fertő-táj pedig 2001 óta a Világörökség része. A Fertő tavi strand átépítés miatt 2019 óta nem látogatható.


 

Kerékpárturizmus

Tókör: Balf – Hegykő – Fertőd – Fertőújlak – Apetlon – Illmitz – Podersdorf am See – Neusiedl am See – Jois – Winden am See – Purbach – Seehof – Rust – Mörbisch am See – Fertőrákos – Balf

2020-tól simább utakon gördülhetünk a Fertő körül. Több mint 600 millió forintos Európai Uniós forrásból átfogó kerékpáros turisztikai fejlesztés valósul meg a Sopron–Fertő kiemelt turisztikai térségben. A Sopron–Tómalom–Fertőrákos közötti, teljesen megújult kerékpárutat, valamint a Fertőújlak és az osztrák határ közötti szakaszt már használhatják a biciklisek.

A projekt célja a térség turisztikai élménykínálatának bővítése és ezáltal a turizmus élénkítése. A Sopron–Tómalom–Fertőrákos szakasz megújulásával Sopronból minőségi kerékpárúton lehet elérni a Fertő tó környéki kerékpárutat. A projekt másik fontos mérföldköve a fertőújlaki Fő utca burkolatjavítása–szintén elkészült már. Ennek köszönhetően a Fertő–Hanság Nemzeti Park területére érkező, nagyszámú kerékpáros turista jó minőségű aszfaltos úton érkezhet Magyarországra.

A projekt következő szakaszában modern pihenőpontokat alakítanak ki Sopronban, Fertőrákoson, Fertőbozon, Hidegségen, Fertőhomokon, Hegykőn, Fertődön, Sarródon, Sopronhorpácson, Zsirán, Röjtökmuzsajon és Bükön a kerékpárosok számára. Ezek közül három helyen vizesblokkal ellátott pihenő pont is helyet kap, melyek közül a fertődi Csillagtúra központ információs és túraközpontként is üzemel majd. Itt kerékpárkölcsönzésre is lesz lehetőség, sőt a mozgáskorlátozottak számára is elérhető lesz a Fertő-táj speciális kerékpárok segítségével.

LÁTNIVALÓK A BIBCIKLIÚT MAGYAR RÉSZÉN

Balf: Híres ásványvíz a gyönyörűen kiépített ivókútnál.

Hegykő: A hegykői fürdő, a Nádak útján tanösvény, amely egészen a Vasfüggöny Emlékhelyig visz. A főcsatorna bejáratánál álló kilátóból csodáljuk meg a Fertő-tájat, a visszaúton találjuk a Madármegfigyelő Szabadidőparkot. Hegykő fürdője mindig megér egy pihenőt: nyáron ásványvizes medencében hűsölhet, míg hóesésben hangulatos élmény a nyitott termálmedencében melegedni. 

Fertőszéplak: A paraszt-barokk építészet szép példái az oromfalas, tornácos tájházak, amelyek visszaröpítenek a 19. századba. Érdekes magángyűjtemény a Vasúti Lámpamúzeum: az itt látható 270 vasúti lámpa mindegyike különlegesség. A Széchenyi kastélyban született Széchényi Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum alapítója, Széchenyi István édesapja 1754-ben.

Fertőboz: Gloriett kilátó 1802-ből. Gróf Széchényi Ferenc építtette József nádor emlékére, aki 1800-ban és 1801-ben meglátogatta őt, s innen gyönyörködött a tájban.

Fertőd: Nézzük meg a magyar Versailles-ként emlegetett Esterházy-kastély pompás termeit, a Víztorony körpanorámás vetítését, vagy legalább sétáljunk egyet a gyönyörű kastély- és rózsakertben.

Sarród: A Fertő–Hanság Nemzeti Park lászlómajori bemutatóhelyén őshonos állatokkal ismerkedhetünk, és természetes élőhelyükön, magaslesről figyelhetjük meg a vízimadarakat.

Hidegség: Itt egy helyreállított 17. századi csőszkunyhóban, valamint az Árpád-kori templom 13. századi körkápolnájába lehet időutazást tenni.

Fertőrákos: A monumentális kőfejtő felszínén a Kövi benge tanösvény, míg a barlangban őslénytani témapark kalauzol végig. A barlangszínházban rendszeresek a koncertek és színielőadások. A kőfejtő felső peremén végigfutó tanösvényről megcsodálható a Fertő tóra és a környékre nyíló panoráma.



Tartomány:Győr-Moson-Sopron
Cím:Fertőrákos
GPS: 47° 42′ 58.3596″, 16° 39′ 9.86436″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward