» Magyarország

» Magyarország » Pest » Dunakanyar


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Zebegény látnivalói.


Kós Károly által tervezett zebegényi templom

A szecessziós stílus jegyeit hordozó, az erdélyi építészetet idéző, tornyos épület a fiatal Kós Károly tervei alapján közadakozásból 1906 és 1910 között készült el. Az ezt megelőző évtizedekben a Pest-Vác vasútvonal jóvoltából az apró kis Zebegény a fővárosi értelmiség kedvelt üdülőhelyévé vált. Megalakult a Zebegényi Nyaraló Társaság. Ennek kapcsán vendégként vetődött a faluba 26 éves korában az erdélyi származású, építészként, grafikusként, néprajztudósként, íróként is maradandót alkotó Kós Károly (1883-1977) is. Élete során jó néhány templomot is tervezett, de lévén, hogy református volt, közülük a zebegényi az egyetlen katolikus templom.

A templom történetéhez tartozik, hogy annak idején az építkezés végére a kassza kiürült, ezért a falak külső díszítésére az elődöknek már nem futotta. Az eredeti Kós-tervek viszont megmaradtak, amelyeknek alapján 100 év elmúltával pótolták a hiányt, megerősítették a falak szigetelését, megújult a tető, az üvegablakok és a sgraffito technikával készült eredeti Kós díszek is a helyükre kerültek. Így már a kereszt, a stilizált galambok és a Szűz Mária-felirat látható a vakolat kikaparása által, ahogy azt Kós Károly elképzelte.

Szőnyi István Emlékmúzeum

Szőnyi István 1924-től haláláig élt és alkotott Zebegényben. Egykori lakóháza és műterme 1967-től emlékmúzeum.

Kós Károly-kilátó

A Kálvária dombon található kilátót Csóka Árpád tervezte, amely szemből egy római őrtornyot, alsó része székelykaput, oldalról nézve pedig egy templomot idéz elénk.

Remete-barlang

Nagymaros és Zebegény közt található a Dunakanyar csúcsának is tekinthető ősi Remete-barlang. Számos legenda övezi a kilenc, emberi kéz vájta üreget. Gyönyörű a kilátás innen a Dunakanyarra. 

Szabadstrand a Duna-partonTartomány:Pest
Település:Zebegény
GPS: 47° 48′ 19.46358″, 18° 55′ 18.41675″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward