» Magyarország

» Magyarország » Bács-Kiskun


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Natúrpark lett az Őrjeg és szőlőhegyei térség.


2020-ban Natúrpark lett az Őrjeg és szőlőhegyei térség, ezzel 16-ra emelkedett a Magyarországon működő natúrparkok száma.

Őrjegnek hagyományosan a Duna ártere és a Duna-Tisza közi homokhátság határán húzódó lápvidék déli részét nevezik. A Duna hajdani vízi világának utolsó hírmondója, a Vörös-mocsár már természetvédelmi oltalom alatt áll, természeti értékeit tanösvényen ismerhetik meg az odalátogatók. A térség egyetlen városi jogállású települése a pincefalujáról és az abban érlelt boráról híres Hajós. A natúrparki kezdeményezéshez Császártöltés, Érsekhalma, Homokmégy és Öregcsertő csatlakozott.

A natúrpark létrehozásának lehetőségét a térségben természetközeli és ökológiai gazdálkodást folytató fiatal gazdálkodók vetették fel elsőként, akik az elmúlt években következetesen dolgoztak Őrjeg gazdag természeti és táji örökségének megőrzéséért. Tevékenységük középpontjában a természetközeli gazdálkodás, azon belül is a legeltetéses állattartás, mint tájfenntartó tevékenység népszerűsítése, a védett természeti értékek megőrzése és monitorozása, a vízszabályozás újragondolása és egészséges helyi termékek előállítása áll. A natúrpark ezeknek a tevékenységeknek a szélesebb körű, hatékonyabb és hosszú távon is eredményes folytatásához biztosíthat megfelelő kereteket.

Tanösvények

Az 5 kilométer hosszú Rózsaberek Tanösvényen néhány kilátó is segít eligazodni a tájban.

Az 1 kilométer hosszú, de annál érdekesebb Natura Tanösvény a horgászati és rekreációs célra kialakított tőzegtavak élővilágát mutatja be.Tartomány:Bács-Kiskun
Cím:Hajós
GPS: 46° 23′ 53.71872″, 19° 7′ 1.9164″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward