» Olaszország

» Olaszország » Campania » Nápoly


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Nápoly a turisták egyik kedvenc célpontja, köszönhetően a sikátorain és műemlékein átszűrődő történelemnek.


Centro Storico - UNESCO Világörökség

A Piazza Garibaldi és a Piazza Plebiscito között elhelyezkedő régi történelmi városközpont Európa legnagyobb történelmi óvárosa.

Cappella Sansevero. A történelmi városközpont egyik legszebb látványossága a Cappella Sansevero. Az 1590 körül épült kápolnában a késői barokk művészet 30 csodálatos műalkotása tekinthető meg. A legismertebb szobor Guiseppe Sanmartino műve, az 1753-ban alkotott Krisztus a lepel alatt. Belépőjegy 2023-ban: 10 EUR, 10-25 éveseknek: 7 EUR. Nyitvatartás: keddenként (és december 25-én) zárva, egyébként nyitva 9:00-19:00.

Duomo (ingyenes belépés) Nápoly hatalmas katedrálisa. A San Gennaro dóm 14. században épült, de miután a 17. században egy földrengésben megsérült, barokk stílusban építették újjá. A gyönyörű dómban a város védőszentjének, San Gennarónak a vérereklyéjét őrzik, amelyet minden évben szeptember 19-én kihozzák a templomból. Az egyébként szilárd vér ilyenkor cseppfolyósodik. Ezt sokan Isteni csodának tartják, de a tudományos magyarázat szerint egy olyan, már a középkorban is elérhető vegyi anyagot adtak a vérhez, amely azt mozgás hatására cseppfolyósítja.

Nápoly, Santa Chiara, Kolostor, Történelmi Központ

Santa Chiara (c) pixabay

Santa Chiara. A Santa Chiara egy komplexum: templom, kolostor, múzeum, és a kripták. 1310-1340 között épült. A gótikus hajó mellett az épület legkülönlegesebb része a majolika csempékkel kirakott kerengő. A kék-sárga csempés ülőkékkel, oszlopokkal és citromfákkal szegélyezett kolostorkert egy igazi oázis a nyüzsgő Nápolyban. Belépőjegy 2023-ban 6 EUR, diákoknak és 65 éven felülieknek 4,50 EUR, 6 év alatt ingyenes) Nyitva 9:30-17:30, vasárnap és ünnepnap 10:00-14:30.

Gesú NuovoGesú Nuovo (ingyenes belépés) a történelmi városközpont nyugati részén van az azonos nevű téren. Eredetileg egy 1470-ben épült palota volt, majd 1580-ban a Sansverino-család eladta a jezsuitáknak, akik templommá alakították. Egy gyönyörű, kidolgozott, igazán különleges barokk templom, kívülről látva még nem is gondolnánk hogy bent milyen gazdagságot tapasztalunk. Nyitva 8:00-13:00 és 16:00-19:30.

Santa Maria della MisericordiaA művészet szerelmeseinek érdemes betérniük a 17. századi Pio Monte della Misericordiába, hogy megcsodálják Caravaggio alkotásait.

Napoli Sotterranea , azaz a "földalatti Nápoly" egy, a Nápoly óvárosa alatt húzódó barlangrendszer. Bejárata a Piazza San Gaetano, 68 címen van, az L1 metró Dante állomásától 700 m-re. Érdekes túrát tehetünk innen az alagutak, vízvezetékek, csatornák, bányavájatok, katakombák föld alatti világába, bár csak egy szakasza látogatható. Sötét, szűk hely, tehát klausztrofóbiásoknak és túlsúlyosoknak nem ajánlott, illetve megemlítendő az is, hogy le- és felfele 120 lépcsőt kell megmászni. Belépő 2023-ban 15 EUR, 11-24 éves diákoknak 10 EUR, 5-10 éveseknek 8 EUR. A látogatás 1 órás, vezetett túra angol és olasz nyelven. Az olasz túrák minden nap 10:00-11:00, 12:00-13:00, 14:00-15:00, 16:00-17:00, 17:00-18:00 között, míg az angol nyelvűek 10:00-12:00, 14:00-16:00 között, valamint 18:00-kor vannak.

Galleria Umberto. Az 1887-91 között, milánói mintára (II. Vittorio Emanuel Galéria) épült Galleria Umberto passzázs a város újjáépítésének egyik alapköve volt a XIX. század végén, fénykora a II. világháborúig tartott. Az elegáns passzázs a városi polgárság kedvelt találkozóhelyeként írta be magát a történelembe. Az Emanuele Rocco tervei alapján épült passzázs üveggel kombinált vasszerkezete a korabeli technika egyik újítása volt. Ahogy milánói "testvérét", úgy a nápolyi galériát is egy olasz királyról, I. Umbertóról nevezték el (I. Umberto II. Vittorio Emanuel fia és örököse volt). Az elegáns passzázs drága üzleteknek, kellemes kávézóknak ad otthont, míg harmadik emeletén lakások kaptak helyet. Egyik szárnya a forgalmas via Toledora, míg másik szárnya a San Carlo operaházra nyílik.

Via San Gregorio ArmenoAz óváros egyik leghíresebb utcája a Via San Gregorio Armeno, egy szűk, mindig nyüzsgő, hangulatos bevásárlóutca. De a nyüzsgésre akár azt is mondhatjuk, hogy káosz, zsúfoltság, és kosz, ki milyen hangulatban van, kinek hogy tetszik. Az utcát hagyományos betlehemi figurákat készítő mesterek műhelyei szegélyezik. Az utcában egy barokk templom, az azonos nevű San Gregorio Armeno templom áll, amely 1574-1579 között épült.

Nápoly, Olaszország, SpaccanapoliSpaccanapoli (c) pixabay

Spaccanapoli. A másik zsúfolt utca Nápolyban a szintén "kaotikusan energikus" Spaccanapoli. Ugyan Spaccanapoliként ismert, de így nem találjuk meg a térképen, hivatalos neve: Via Benedetto Croce. Itt Nápoly élettel telisége még a többi utcánál is jobban megtapasztalható. Jellegzetes, hamisíthatatlanul nápolyi utca. A pizza imádók tudják, hogy a város az 1889-ben itt feltalált Margheritáról híres, de a pizzaszerű utcai ételek már a 16. század óta léteznek itt. Amint Spaccanapoliba érünk a legnehezebb döntés az, hogy mit együnk először: frittatina di pasta (tészta omlett), vagy babà (szirupos piskóta) Pizza fritta (sült pizza), vagy pizza a portafoglio (hajtogatott pizza)?

Via Francesco Caracciolo. Ezeknél az utcáknál valamivel "pihentetőbb" a tengerparton lévő, békés, a tengerre és a Vezúvra gyönyörű rálátást nyújtó Via Francesco Caracciolo, ahol mindenképp érdemes végigsétálni.

A Centro Storicon kívül

Palazzo Reale Napoli. A Piazza del Plebiscito Nápoly legnagyobb tere, ahol Nápoly 2 híres látványossága, a Királyi Palota, és a San Francesco di Paola templom áll. A 17. századi Királyi Palotában (Palazzo Reale Napoli) betekintést nyerhetünk a korábbi fényűzésbe, impozáns szobák és festmények sorakoznak. Belépőjegy 2023-ban: 10 EUR, 18-25 év között 2 EUR, 18 év alatt ingyenes. Nyitvatartás szerda kivételével minden nap 9:00-20:00 (utolsó belépés: 19:00). Zárva: december 25.

Caserta-Palota, Királyi Rezidencia, Nápoly, Lépcsők

Királyi palota (c) pixabay

San Franesco di Paola templom. A 19. századi San Franesco di Paola templom inkább kívülről, mint belülről érdekes, a Királyi Palotával ellentétben, amelybe külső megjelenése alapján talán be se mennénk, de belülről rendkívül díszes. 

Bourbon-alagút. A Vico del Grottone, 4, cím alól (valamint a másik bejárata a Via Morelli, 61 alól, a Morelli parkolón belülről) érhető el a Tunnel Borbonico, azaz a Bourbon-alagút. A királyi palotát a Piazza Vittoriával összekötő alagút építését 1853-ban II. Ferdinánd király rendelte el, hogy a királyi család ezen keresztül menekülhessen, valamint a palotát védő katonák utánpótlását ezen keresztül lehessen biztosítani. A második világháború alatt a helyiek az alagutat menedékként is használták a bombázások elől. Az alagútban az évszázadok alatt felgyülemlett szemét, pl. autóroncsok is vannak. Belépő: 2023-as belépő a standard túrára 11 EUR. 11-13 éveseknek é 6 EUR, 11 év alatt ingyenes. 3 különböző túra van, a standard túra 1 óra hosszú, a "Speleo" és az "Adventure" séta esetében szükséges előre foglalni. A standard, vezetett túra időpontjai: péntek, szombat, vasárnap és ünnepnap 10:00, 12:00, 15:00, 17:00 (bármelyik bejárattól).

Siklóval a Vomero dombtetőre, ahol a város felett magasodik a San Martino kolostor és a Castel Sant’Elmo, amelyek tele vannak fontos műalkotásokkal, és elsöprő kilátást nyújtanak a városra és az öbölre!

Castel Sant'Elmo. A középkori erőd a város legmagasabb pontján van, ahonnan, egy kis lépcsőzés után, a 360°-os panoráma lélegzetelállító, akár a környező szigeteket is láthatjuk. A vár mellett a Certosa San Martino kolostor található. Megközelítés: a Piazza Montesanton lévő siklóállomástól siklóval lehet ide feljönni, Morghen állomásig, majd onnan lefele kell lépcsőzni (vagy aki sportosabb, végig mehet gyalog). Másik lehetőség: metróval Vamvitelli állomásig, majd 500 méter gyaloglás. Belépő 2023-ban 5 EUR (18-25 év között 2 EUR, 18 év alatt ingyenes. Keddenként és szerdánként 16:00 után 2,50 EUR a felnőtt belépő. Nyitva minden nap 8:30-19:30, december 25.-n és január 1.-n zárva.

Via Toledo. A világ egyik legszebb metróállomásai között tartják számon a nápolyi Via Toledo-t, amelynek legalsó szintje kész műalkotás. Bár Nápolyt nagyrészt gyalogosan is be lehet járni, ezt a metróállomást vétek lenne kihagyni.

Spanyol negyed. Labirintusszerű utcáival a spanyol negyed (Quartieri Spagnioli) megkerülhetetlen része Nápoly látnivalóinak. A Via Toledo innenső oldalán található városrészt az 1500-as évek közepén hozták létre. A spanyol fennhatóság idején itt szállásolták el a hadsereget, innen ered a neve is. Ma a Quartieri Spagnioli negyed sikátoraival és a Vomero hegy felé törő utcáival egyike a leghangulatosabb és egyben legkétesebb hírű helyeknek Nápolyban. Máig tartja magát ugyanis az a felfogás, hogy itt a robogósok letépik az emberek válláról a táskát. Illetve, hogy sok a zsebtolvaj.

Castel Nuovo, Nápoly, Olaszország, Történelem, Kastély

Castel Nuovo (c) pixabay

Castel Nuovo. A Piazza del Plebiscito melletti Piazza Castellón álló Castel Nuovo (Új Vár) Nápoly egyik jelképe, és leghíresebb szimbóluma. A 13. században építtette Anjou Károly, de azóta többször bővítették és átépítették. A volt királyi palota ma várostörténeti múzeumnak ad otthont. Belépőjegy 2023-ban: 6 EUR, 18 éven alul ingyenes. Nyitva vasárnap és ünnepnapok kivételével minden nap 9:00-18:00.

Nápoly, Tenger, Kastély, Város, Vízparton, Víz

Castel dell'Ovo (c) pixabay

Castel dell'Ovo. A "tojásvár" azaz a Castel dell'Ovo egy vár a tengerpart mentén, tetejéről szép kilátásban gyönyörködhetünk. Neve, hogy tojásvár onnan ered, hogy a legenda szerint Vergilius egy bűvös tojást tett a vár egyik szobájában felfüggesztett vaskalitkába, és azt mondta, ha az eltörik, a vár urának, és a városnak katasztrófákkal kell szembenéznie, de ameddig épségben van, az uralkodót, és a várost a tojás megvédi. A belépő ingyenes.

San Gennaro katakombák (Catacombe di San Gennaro). Ez Nápoly egyik legérdekesebb látnivalójának számít, főleg a katolikusok, és a történelem kedvelőinek számára. Az Incoronata Madre del Buon Consiglio templom alatt található földalatti ókeresztény temetőbe angol és olasz nyelvű vezetett túrákat tartanak, melynek keretében érdekességeket lehet hallani az ókeresztény temetkezési szokásokról és technikákról, a régi nápolyiak hitrendszeréről, valamint az ókeresztény és pogány művészet szemtanúi is lehetünk. Belépőjegy 2023-ban: 11 EUR, 18 év feletti diákoknak és 65 éven felülieknek 7 EUR, 18 év alattiaknak 5 EUR, 6 év alatt ingyenes. Vezetések óránként indulnak hétfő-vasárnap 10:00-17:00 között. A jegy érvényes a San Guaioso katakombákba is.

Fontanelle-temető. Egy hátborzongató hely Nápoly V. kerületének Materdei negyedében a Fontanelle-temető (Il Cimitero delle Fontanelle), amely a nápolyi látogatás egyik legizgalmasabb emléke lehet. Furcsa és csodálatos, mint sok minden más Nápolyban ez a barlangban lévő temető, ahol a helyiek halottkultuszuk miatt a koponyákból különböző csontkamrákat raktak ki. 

Pozzuoli, Nápoly, Campania, Solfatara, Panoráma, Tájkép

Volcano Solfatara (c) pixabay

Vulcano Solfatara. Ahhoz hogy vulkánt lássunk, nem is kell a Vezúvra menni. A 2-es metró végállomásától, a Pozzuoli Solfatara állomástól negyedóra gyaloglásra érhető el a Vulcano Solfatara nevű alvó vulkán krátere. A 4000 éve keletkezett vulkán utoljára 1198-ban tört ki. A kráter ma is kénes gőzt bocsát ki magából, és forró sártavak is láthatók mindenfele. A vulkán melege is érezhető, ami egy nyári napon embert próbáló lehet, esős időben viszont sűrűbb a füst, így még érdekesebb a hely. A Solfatara vulkán egy kevésbé ismert, de nagyon érdekes látnivaló, sokak szerint jobb, mint a Vezúv, és itt nem kell felfele annyit gyalogolni. 2017 óta azonban egy halálos baleset miatt biztonsági okokból bizonytalan ideig ZÁRVA, nem látogatható! Azóta csak messzebbről nézhetjük meg.

Aki Pozzuoliban jár és érdeklődik a történelem iránt, a vulkán megnézése előtt vagy után megtekintheti a metró/vasútállomás közelében elhelyezkedő Amphitheatre Flavius római amfiteátrumot is, ahova a belépő 4 EUR. Ez Olaszország harmadik legnagyobb arénája, a Kr. u. 1. században épült és 20 ezer néző befogadására volt alkalmas.

A legjobb strandok Nápoly környékén

Nápoly egyik legnépszerűbb strandja a La Gaiola strand. A belépés ingyenes, bár a strand Underwater Park területére belépőjegy szükséges. A legjobb korán indulni, mert elég zsúfolt lehet. 

Egy másik nagyszerű hely az úszáshoz és a pihenéshez Capri gyönyörű strandjai. Ehhez egy napos kirándulásra van szükség a szigetre, de megéri az erőfeszítést. A szigeten számos gyönyörű strand található a kikapcsolódásra, mint például a Marina Piccola vagy a Bagni di Tiberio.

Nápoly környéke, kirándulások

Vezúv. A Vezúv Autóval vagy a Pompeiből és Herculaneumból induló buszjáratok egyikével közelíthető meg. A parkoló 800 méteres magasságban található (5 €) és innen megy transzferbusz (2 €) a jegypénztárhoz. Tömegközlekedéssel a Circumvesuviana Pompei – Villa dei Misteri vagy Ercolano Scavi megállóból busszal vagy transzferrel juthatunk fel közvetlenül a jegypénztárhoz, amely körülbelül 200 méterrel a kráterhez vezető nyomvonal alatt található. A Pompeii és a Vezúv között 50 percenként EAV buszjáratok is közlekednek. Belépő 2023-ban: 10 EUR, diákoknak 8 EUR.

Pompeji és HerculaneumMegközelítés: a Nápolyból Sorrentóba tartó helyi Circumvesuviana vonattal közelíthető meg Pompeji (az állomás a romokkal szemben található) és Herculaneum (10 perces sétára az állomástól). Nápolyból körülbelül 15 perc alatt elérhető Herculaneum és körülbelül 30 perc alatt Pompei.

Caserta. A hatalmas palotát Nápoly Bourbon uralkodói építették, válaszolva Versailles pompájára. 1996 óta a Világörökség része. A palota népszerű a rendezők körében, hiszen feltűnt a Mission: Impossible III-ban, és a két legutolsó Star Wars filmben, mint Amidala Királynő kastélya a Naboo bolygón. Ezenkívül itt forgatták a vatikáni részt Dan Brown egyik bestsellerének filmfeldolgozásában, az Angyalok és Démonokban.

Amalfi-part. Az UNESCO Világörökségi listáján szereplő Amalfi-partnak, híres üdülőhelyei Sorrento, Positano, valamint a vidék "névadójának" számító Amalfi. Vezetési tilalom az Amalfi-parton: az Amalfitana, Dél-Olaszország egyik legnépszerűbb turistaútvonalán húsvétkor és 2023 nyarán tilos lesz az autók közlekedése. 

  • páros napokon a rendszámtáblán páros utolsó számjegyekkel rendelkező autók nem közlekedhetnek.
  • páratlan napokon a rendszámtábla végén páratlan számmal rendelkező autók nem közlekedhetnek.

Sorrento-félsziget. Nápoly központi pályaudvaráról a Circumvesuviana elővárosi vonat közlekedik Sorrentoba. A Nápoly és Sorrento közötti kompjárat egész évben üzemel, a hajók a Molo Beverello mólótól indulnak. A nagy sebességű komppal 40 percig tart az út. Az Amalfi partok városaiból buszok közlekednek Sorrentoba. 

Capri.  A Nápolyi-öbölben található mindössze 10 km2-es sziget Olaszország egyik legromantikusabb vidéke. Capri Sorrentoval átellenben emelkedik ki a tengerből. Meredek sziklafalai, a virágdíszes kertekben megbúvó villák, a lenyűgöző természeti látnivalók, Axel Munthe villája, Augustus császár kertje, a Santo Stefano dóm igazi turista-vonzerő. Caprit csak hajóval lehet megközelíteni. Kompok Nápolyból (40-80 perc komptól függően) és Sorrentóból (30 perc) is indulnak, nyáron pedig Positanoból, Amalfiból, Salernóból és Ischiáról is. Capri szigetére Nápoly két kikötőjéből indulnak hajók, a Porta di Massaból és a Molo Beverello-ból. A Molo Beverello-ból csak személyszállító, úgynevezett gyorshajók indulnak. A városközponthoz közelebb eső Porta de Massa-ból pedig gyorshajók és lassabb hajók is indulnak. A gyorshajónál rövidebb a menetidő (TMV – 50 perc) viszont drágább a jegy (kb. 20 €). A lassabb hajó (Ferry) kb. 80 perc alatt teszi meg ugyanazt az utat (15 €). 

Ischia. A szigetet az olaszok Isola Verdének, azaz "zöld szigetnek" nevezik a gazdag növénytakarójának köszönhetően. Ischia Olaszország egyik legjelentősebb turista célpontja: évente több mint 6 millióan látogatják. Ischia Nápoly és Pozzuoli kikötőjéből hajóval vagy komppal érhető el.

Procida. Procida egy csendes, aprócska sziget a Nápolyi-öbölben. Komppal könnyen át lehet jutni ide.Tartomány:Campania
Település:Napoli
Honlap: https://www.visitnaples.eu/en

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward