» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dél-Tirol


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Partschinser Wasserfall Dél-Tirol egyik legimpozánsabb természeti látványossága, ráadásul könnyű megközelíthetőségének köszönhetően népszerű családi kirándulóhely, a 100 m magas vízeséshez szép turistaút vezet. A legjobb időszak a látogatásra, közvetlen hóolvadás után, májusban, júniusban, ilyenkor a legimpozánsabb a zuhatag.


Meranotól nyugatra, magasan az Etsch folyó völgye felett fekszik Partschins, a falu felett tornyosuló Texel-csoport hegycsúcsai közül lezúduló bővizű Zielbach 97 m magas sziklalépcsőn zúdul alá a mélybe.

A magasan a Texel-csoport csúcsai közt fakadó Zielbach bő vize több sziklalépcsőn bukdácsol lefelé, majd 97 m magasból szabad esésben zúdul alá a mélybe. A rendkívül impozáns természeti látványosságot alulról is egész közelre megközelíthetjük. A zuhatag előtti füves domboldal ideális kilátó- és pihenőhely. Kissé feljebb található a Gasthaus Wasserfall (1073 m), ahonnan a hegyoldalba vájt ösvény vezet egy, a vízeséshez közel lévő sziklaperem szélén kialakított kilátó platformig.

A Meran közelében fekvő Partschins nemcsak festői sikátorokkal és történelmi lakóházakkal rendelkezik, hanem Dél-Tirol legmagasabb vízesésével is. A természeti látvány különösen lenyűgöző a májustól júniusig tartó hóolvadás idején vagy heves esőzések után. Ezekben a csúcsidőszakokban másodpercenként akár 10 000 liter víz is lezúdul a mélybe.

A legjobb napszak a vízesés meglátogatására a napsütéses napokon tíz és tizenkét óra között van. Ezután a finom permet a szivárvány minden színében csillog. A vízesésnél a levegő különösen tiszta napfelkelte előtt és napnyugta után (vagy ha felhős az ég). Ebben az időszakban 800 és 1200/cm³ közötti részecskekoncentrációt mértek, ami megközelíti a világ legkiemelkedőbb tisztaságú levegőjű területeit az Atlanti-óceán északkeleti része vagy az Északi-sarkvidék felett.

Nyáron a páratartalom és a párolgó hűtés önmagában is frissítő hatású. De nem csak ez: itt különleges gyógyító légkör uralkodik. Az aktív oxigénionok koncentrációja különösen magas a vízesés becsapódásának közelében. Itt ez az érték meghaladhatja az 50 000 ion/cm³-t. Összehasonlításképpen: a városi levegőben 200 ion van cm³-enként, a hegyekben vagy a tengeren 5000.

Az ionok megkötik a finom port és a kipufogógázokat, serkentik az immunrendszert, tisztítják a légúti nyálkahártyákat, nyugtatják a vegetatív idegrendszert és a keringést, és általában vitalizáló hatásúak. Emellett megkönnyítik a tüdő gázcseréjét, ezért a "vízeséskúra" különösen ajánlott allergiásoknak és asztmásoknak.

A Müncheni Műszaki Egyetem nemrégiben végzett tanulmányában megállapította, hogy a Partschins vízesésnél tiszta, csíramentes víz folyik, és a levegő minősége kiváló. Egyébként ebben a vízben 1 μῦ ("My") aranyat is kimutattak. Tartomány:Trentino-Alto Adige
Cím:Partschins bei Meran (Parcines)
GPS: 46° 41′ 36.21736″, 11° 3′ 0.31313″
Honlap: http://www.partschins.com

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward