» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dél-Tirol


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Aki a legautentikusabb Dél-Tirolt szeretné megtapasztalni, annak az Ahrntal-völgy az ideális úti cél.
Az Arno-völgy (németül: Ahrntal, olaszul: Valle Aurina) gleccserrel, vízesésekkel, változatos növény- és állatvilággal rendelkező nemzeti parknak is otthont ad.

Itt mintha megállt volna az idő: a természet érintetlen, a kis falvak őrzik az alpesi emberek hagyományait, és mindenütt impozánsan emelkednek az égbe a hegycsúcsok, amelyek Olaszország legmagasabbjai közé tartoznak. 

Az Arno-völgyet 80, egyenként 3000 méter magas hegy veszi körül.

Települései: Luttach, Mühlwald, Predoi/Prettau, Sand in Taufers.

Predoi Olaszország legészakibb települése

Dél-Tirol egyik legszebb faluja Predoi, egy varázslatos hegyi falu, amelynek rekordja: ez Olaszország legészakibb települése, csak egy kőhajításnyira az osztrák határtól.

Predoi meglátogatása minden dél-tiroli utazás során kötelező. Az aprócska falu gyönyörű történelmi épületek és hihetetlen kilátás kincsesbányája. 

Házai a Picco dei Tre Signori, a régió egyik legjelentősebb csúcsának árnyékában állnak. Itt-ott, sűrű erdők és buja legelők között szép, a tipikus tiroli építészetre emlékeztető épületeket talál. A Santo Spirito kis templom a 15. században épült egy középkori kápolna maradványaira, késő gótikus stílusban. Az ég felé mutató kis piros harangtorony igazán szemet gyönyörködtető.

A falu szűk utcáin sétálva nem nehéz idős asszonyokba botlani, akik a környék egyik legelterjedtebb művészetét, a bobbinhímzést űzik. De természetesen nem ez az egyetlen hagyomány Predoi-ban. A falu egy nagyon régi rézbányának ad otthont, amelyet már az őskor óta széles körben kiaknáznak, amint azt számos lelet tanúsítja. Bár a bánya évtizedek óta zárva van, a bányászati múzeumban tovább él, ahol a kőbányákban talált számos tárgyi emléket őrzik.

A túrázás szerelmesei nem hagyhatják ki a lehetőséget, hogy ellátogassanak Olaszország legészakibb pontjára. Fonte della Roccia, Predoi kis falucskájáról van szó: ez nem más, mint egy pásztorkunyhókból álló hangulatos falu, amelyet az Aurino patak szeli át. Csak gyalogosan lehet oda eljutni, de ez egy olyan élmény, ami tényleg megérdemel egy kis erőfeszítést.

Vedrette di Ries-Aurina természetvédelmi park

Az 1988-ban létrehozott, több mint 30 000 hektáros területű park ideális hely arra, hogy teljesen elmerüljön a természetben. Az itteni táj a Vedrette di Ries fenséges alpesi csúcsaitól a szép alpesi tavakig, mint például az Anterselva-tó, terjed.

A természetvédelmi park egyik legizgalmasabb túraútvonala az, amely a Kumpflalmhoz, majd a csodálatos Klammbach-vízeséshez vezet. A nem túl nehéz út Anterselva di Mezzoban indul, és gyönyörű erdőkön keresztül vezet, ahonnan varázslatos kilátás nyílik az egész völgyre és a környező hegyekre. A vízesés egy sziklák között zúgó zuhatag, amelyet az útvonal mentén lévő kilátópontról lehet megcsodálni, teljes biztonságban.

Dél-Tirol leglátványosabb kincsei közé tartoznak a Riva di Tures-i vízesések, amelyek gyalogosan is könnyen megközelíthetők. Három vízesés zúdul a sziklák között, pezsgő tavakat és kanyargó patakokat hozva létre. A vízesések Campo Tures területén találhatók, amely egy nagyon festői falu.

Ha még van egy kis ideje, ne hagyja ki a lehetőséget, hogy meglátogassa a csodálatos Taufers/Tures várat, egy középkori erődítményt, amelyről egy rémisztő legenda kering: azt mondják, hogy egy fiatal grófnő szelleme, akit egy lehetetlen szerelem miatt öltek meg, még mindig kísérti a falakat.

Neves-tó és a Gran Pilastro

A Predoi és környékén tett kirándulás egyik szakasza Dél-Tirol egyik leglenyűgözőbb természeti szépségéhez kapcsolódik. A Neves-tó egy gyönyörű hegyi tó, amely több mint 1800 méteres magasságban fekszik. Ez valójában egy mesterséges tó, amelyet egy 1960-as években épített gát hozott létre, de olyan jól illeszkedik a környező tájba, hogy semmivel sem rosszabb, mint egy természetes tó. Autóval egy meredek úton lehet megközelíteni, amelyet télen gyakran elzár a hó.

Ahhoz azonban, hogy a Valle dei Molini érintetlen panorámájában gyönyörködhessen, ahol a Neves-tó található, tegyen egy hosszú sétát Lappago faluból. A körülbelül egyórás ösvényt buja növényzet veszi körül, és hirtelen lélegzetelállító kilátás nyílik a hegyekkel körülvett medencére.

Miután a tóparton eltöltött idő után egy kis pihenés, a gyönyörű táj csodálása és az erőgyűjtés után a kalandvágyóbbak a régió legmagasabb csúcsaira indulhatnak. Egy lenyűgöző túra vezet a Gran Pilastro hegyre, amely az olasz-osztrák határon található. A több mint 3500 méteres tengerszint feletti magasságban álomszerű panorámát kínál. Ahhoz azonban, hogy eljusson oda, némi tapasztalatra lesz szüksége: sok szakasz igazán nagy kihívást jelent, különösen ott, ahol a Gran Pilastro gleccserrel találkozik.

FELVONÓ

Klausberg. Völgyállomás: Steinhaus/Ahrntal, itt található a Adventure Park Enzwaldile kalandpark erdei kötélpályával.

KALAND

A környék számos outdoor programlehetőséget kínál: canyoning, rafting, terepbiciklizés és nordic walking.

Adventure Park Enzwaldile kalandpark erdei kötélpályával. Klausberg felvonó völgyállomásánál található. (39030 Steinhaus im Ahrntal)

Látogatható bánya (/Predoi/Prettau). A völgy végében Prettau-i rézbánya található, amely a bányászok kemény életét mutatja be. A légzőszervrendszeri betegségekben szenvedők számára a bánya alagútjában található terem kínál gyógyulási lehetőséget.

Luttach-Schwarzbachalm (1400 m): itt erdei kötélpálya, játszótér, hütte

Klausberg-Flitzer, az olasz Alpok leghosszabb alpesi bobpályája. 4 éves kortól használható, 6 éves korig ingyenes.

VÁR

Burg Taufers. Csak vezetéssel látogatható. Vezetés naponta június elejétől november elejéig. (részletek)

MÚZEUM

Mineralmuseum, St. Johann

Krippenmusem Maranatha, jászolmúzeum LuttachbanTartomány:Trentino-Alto Adige
Cím:Ahrntal
GPS: 46° 59′ 18.08268″, 11° 56′ 34.43298″
Honlap: http://www.tauferer.ahrntal.com

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward