» Spanyolország

» Spanyolország » Madrid


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Madrid, Spanyolország fővárosa Európa egyik legmagasabban fekvő városa.


Madrid utcái tele vannak luxuscikkekkel, amelyek a divat szerelmeseit és a trendtudatos embereket egyaránt elbűvölik.

Ahogy a portál összefoglalja, a Salamanca negyed az egyik legexkluzívabb bevásárlónegyed egész Spanyolországban, és világszerte „Arany Mérföld” néven ismert. A város turisztikai hivatala szerint itt található a legtöbb nemzetközi luxusmárka.

27 Michelin étteremben kényeztetheti magát bárki, aki megéhezik a vásárlás után. A szépségrajongóknak közel 900 szépségszalon közül választhatnak.

Kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik a madridi Broadway néven ismert Gran Vía és az El Retiro Park is, amely 2021-ben a Paseo del Prado-val együtt felkerült az UNESCO Világörökség listájára.

MÚZEUMOK

Museo del Prado

A madridi Prado a világ legnagyobb és legfontosabb múzeumai közé tartozik, és Spanyolország egyik legjelentősebb közgyűjteménye, amely 2017-ben több mint hárommillió látogatót fogadott. 

A VII. Ferdinánd által alapított királyi múzeum mindössze 311 festménnyel kezdte meg működését. Mára gyűjteménye meghaladja a 35 ezer darabot, amelyből a festmények száma több mint nyolcezer. 

A világ egyik legnagyobb művészeti kincsestára a Madridi Nemzeti Múzeum El Greco, Velázquez, Murillo, Goya, Botticelli, Tiziano, Rembrandt és más alkotók felbecsülhetetlen értékű műveivel. A madridi múzeum rendelkezik a világon a legnagyobb Hieronymus Bosch-gyűjteménnyel, amelynek fő darabjait, köztük például a Gyönyörök kertje hármas oltárképet kiemelt helyen, egy különteremben tekintheti meg a Prado közönsége.

A múzeumban látható Albrecht Dürer híres Ádám és Éva c. festménye. A német származású reneszánsz festőművész 1507-ben Nürnbergben festette a képeket, nem sokkal azután, hogy visszatért Velencéből. Az itáliai művészet hatása tisztán kivehető a festményeken. A fényekkel és az árnyékokkal játszva jelenítette meg a bibliai alakokat, amelyek a sötét háttérből rajzolódnak ki. Évát a tudás fája mellett örökítette meg a művész, ahogy egy almát fogad el az ágakon tekerődző kígyótól. A szomszédos képen álló Ádám a fejét Éva irányába hajtja és jobb kezével a nő irányába nyúl. A festmények 1827-ben érkeztek a spanyol fővárosban lévő múzeumba.

A múzeumba a belépés ingyenes!

Museo Reina Sofía (Zsófia Királyné Múzeum)

A múzeumban látható Pablo Picasso Guernica című világhírű festménye.

Ha a Museo del Prado benyomásait modern művészettel szeretné kiegészíteni, a Museo Reina Sofía a megfelelő hely. Ez a múzeum a Lavapiés negyed délkeleti részén található, és Spanyolország legfontosabb 20. és 21. századi művészeti múzeumának tartják.

A látogatók a legjelentősebb modern festők közül Pablo Picasso, Salvador Dalí és Joan Miró műveit csodálhatják meg. De a kortárs művészeket is részletesen megbecsülik.

A gyűjtemény csúcspontja a Guernica című monumentális festmény, amelyen Pablo Picasso az azonos nevű város pusztulását és a spanyol polgárháború borzalmait tematizálta. A műalkotás létrehozását vázlatok is illusztrálják.

2023. szeptember 1. óta a látogatóknak engedélyezik a Guernica című festmény fényképezését. A mintegy 3,5 méterszer 7,80 méteres, szürkéskék-fekete színű műalkotás, amelyet Pablo Picasso a baszk Guernica város 1937-es pusztulására válaszul festett.

A Reina Sofia Múzeum keddenként zárva tart. Hétfőn, szerdán és szombaton 10 órától 21 óráig, vasárnap 10 órától 14.30-ig tart nyitva. Az utolsó két órában a belépés ingyenes.

Thyssen-Bornemisza Múzeum

A gyűjteményt a spanyol állam vásárolta meg 338 millió dollárért. A gyűjtemény eddig a család érdekeit képviselő Favorita Trustess Limited birtokában volt. Madridban a Villahermosa palotában, a város egyik legszebb régi épületében helyezték el a több mint hétszáz páratlan értékű műkincset tartalmazó gyűjteményt.

A gyűjteményt Heinrich Thyssen-Bornemissza báró hozta létre, aki a német kohászat egyik legnagyobb vagyonát megteremtő August Thyssen fia volt, s azt a harmadik generáció képviselője, Hans Heinrich fejlesztette tovább. Korábban Lugano mellett lehetett megtekinteni a műkincsek egy részét. A madridi múzeumot János Károly király és Zsófia királyné jelenlétében avatták fel.

A három szinten, 48 kiállító teremben elhelyezett páratlan gyűjteményben jelenleg 715 műkincs van, további hatvanat másutt helyeznek el. A gyűjtemény az olasz primitív festészettől, a középkori művészettől és a korai flamandoktól kezdve egészen napjainkig tartalmaz képeket, kisebb számban szobrokat és egyéb műalkotásokat. Olyan kincsei vannak, mint Memling, Jan van Eyck, Dürer, Tizian, Tintoretto, El Greco alkotásai, vagy az impresszionista festészet, a kubizmus, a szürrealizmus mesterei: Renoir, Van Gogh, Gauguin, Braque, Picasso, Miro és mások képei. A legközelebbi múlt és napjaink művészetét olyanok képviselik, mint Jackson Pollock, Lichtenstein, Rauschenberg, Andy Warhol, vagy Salvador Dali. Igen gazdag például a német kubizmus és szürrealizmus anyaga és sok olyan orosz festő is szerepel a gyűjteményben, akik korábban nem lehettek művészek saját hazájukban. A magyar látogató Moholy-Nagy műveit is megtalálhatja a hatalmas anyagban.

Galería de las Colecciones Reales

2023. június végén nyílt meg Madrid új múzeuma, a Királyi Gyűjtemény Galériája (Galería de las Colecciones Reales), amelynek látogatói a spanyol uralkodók által öt évszázad alatt összegyűjtött festményeket, faliszőnyegeket, szobrokat, fegyvereket és pazar királyi bútorokat tekinthetik meg.

Legutóbb 25 éve nyílt hasonlóan jelentős múzeum Spanyolországban: a bilbaói Guggenhein Gyűjtemény, amelynek épületét Frank Gehry tervezte.

Az új madridi múzeum nyolcemeletes, modern épületét Emilio Tunon és Luis Mansilla spanyol építészek tervezték, akik 2017-ben munkájukért elnyerték egyebek között az Amerikai Építészeti Díjat is.

A fehér betonból, gránitból és tölgyfából készült épület sok száz ablaka a királyi palota környékének kertjeire és a Casa de Campo parkra néz.

A 172 millió euróból (63,5 milliárd forintból) megvalósult múzeum gyűjteményében öt évszázad mintegy 650 műtárgya szerepel, a közönség Velazquez, Caravaggio és Goya mesterművei mellett például Cervantes Don Quijote című regényének első kiadását is megtekintheti.

A múzeum 40 ezer négyzetméternyi területén kialakított kiállítótermekben olyan műtárgyak is láthatók majd, amelyeket korábban nem láthatott a közönség. Ezek egyike az El Arcángel San Miguel venciendo al demonio (Szent Mihály arkangyal legyőzi az ördögöt) című szobor, Luisa Roldán 1692-ben készült alkotása. De megtekinthető Diego Velazquez Fehér ló című festménye, amelynek keletkezését 1634-38-ra teszik, valamint Caravaggio 1607-ből származó Salome Keresztelő János fejével című képe is.Tartomány:Madrid
Település:Madrid
GPS: 40° 25′ 0.39144″, -3° 42′ 13.64472″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward