» Olaszország

» Olaszország » Lombardia » Milánó


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az 1933-ban megnyílt milánói Palazzo dell’Arte épületében rendezték meg a világ első Leonardo da Vinci kiállítást. Az épület az olasz fasiszták számára jelképes jelentőséggel bíró épületek egyike volt Milánóban.


Leonardo da Vinci és olasz találmányok című kiállítás rengeteg látogatót vonzott, egyébként pedig egyszerre volt modern, lenyűgöző és didaktikus. A hitleri Német Birodalom előszeretettel kölcsönzött műtárgyakat a kiállításhoz, Franciaország viszont már akkor sem egyezett bele, hogy a Mona Lisát bérbe adják az olaszoknak.

A tárlaton szerepeltek festmények, anatómiai tanulmányok, vázlatrajzok. Leonardo da Vinci rajzai alapján Carlo Emilio Ferri kurátor vezetésével még meg is építették a mester néhány találmányát. A szerkezetek teljesen levették a lábáról a közönséget, mert interaktívvá tették a kiállítást; hozzá lehetett érni a masinákhoz, mozgatni lehetett azokat.

Először 1936-ban merült fel a gondolat Leonardo kultuszát egy a munkásságáról szóló nagy, reprezentatív kiállítás keretében megalapozzák. A tárlat végül 1939-ben valósulhatott meg Milánóban, de a következő évben a kiállítást elutaztatták New Yorkba, majd Tokióba is.

A fasiszta rezsim ekkor már a háború küszöbén állt, a náci Németországhoz fokozatosan közelebb kerülve pedig létfontosságú volt reklámozni az ország gazdasági és technológiai fejlődését és függetlenségét, ehhez szolgált apropóként Da Vinci gazdag életműve.

A csak Leonardescaként emlegetett kiállításhoz egy kisebb tárlat is tartozott. Ez egyéb olasz feltalálók munkásságát és kortárs olasz találmányokat vonultatott fel, és jelezve az ország hadikészültségét, bemutatkozási lehetőséget biztosított a korban legújabbnak számító kohászati, hadászati, telekommunikációs és építészeti fejlesztéseknek. Tartomány:Lombardia
Település:Milano
Cím:Viale Emilio Alemagna, 6
GPS: 45° 28′ 20.52858″, 9° 10′ 26.18″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward