» Olaszország

» Olaszország » Calabria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Kálvária-hegy szikláján, 250 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő, korábban elhagyatott Pentedattilo falu a dél-olaszországi Calabria régió egyik legfestőibb települése.


Pentedattilo, amelyet a közelmúltig Pentidattilónak hívtak, nevét a fölé magasodó hegy különös alakjáról kapta, amely egy ciklopszi ötujjas kézre emlékeztet - a görög pènta-darektylos, azaz "öt ujj" szóból. (Pentedattilo Calabriának azon a területén található, amelyet egykor a görögök uraltak.)

Közvetlenül a hegy alatt, a középkorban épült először a vár, majd az egész ősi falu körül, amely gyönyörű természeti táj közepén áll, beleértve a Valle di Sant'Elia-t, homokkőerődítményeivel, olajfák, eperfák, szúrós körték, mandulafák és mimózák között.

Pentedattilo alapítása a 9. századra nyúlik vissza, és a Reggio Calabria környéki szaracén támadások elleni védelmi állásokként épült. A görög-római korban Pentedattilo fontos gazdasági és katonai központ volt, köszönhetően stratégiai helyzetének, ahonnan az Aspromonte hegyvidéki régióba vezető utakat ellenőrizte.

Az egykori ősi falu 1971-ben végleg elnéptelenedett, miután három évvel korábban lakhatatlanná nyilvánították; ekkorra a lakosság kissé lejjebb vándorolt a folyón, és egy új kis központot alakított ki, ahonnan a régi szellemváros látható.

Az elmúlt években azonban számos tevékenység segített a falu újjáélesztésében: a helyi kézművesek és művészek fa-, üveg- és kerámia-műhelyeket nyitottak, ahol dolgoznak és árusítják termékeiket; megnyílt a Népi Hagyományok Múzeuma; a falu kis kőházait pedig, amelyeket tüskés körték vesznek körül, "albergo diffuso" szerkezetűvé alakították.Tartomány:Calabria
Cím:Pentedattilo
GPS: 37° 57′ 13.9086″, 15° 45′ 39.55428″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward