» Olaszország

» Olaszország » Trentino-Alto Adige » Dél-Tirol


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Tirol legszebb alpesi panorámaútja Észak- és Dél -Tirolt köti össze.


A Timmelsjoch, Tirol legszebb alpesi panorámaútja az ötztali alpok gleccser világából közvetlenül a mediterrán klímájú dél-tiroli borvidékre vezet.

Az Ausztriát és Olaszországot összekötő út (németül Timmlesjoch vagy olaszul Passo del Rombo) legmagasabb pontja 12 hajtűkanyar után a 2.509 m magas hágó. Az úton a kiépített egyedi dizájnú kilátóknál érdemes megállni, mindegyikből fantasztikus kilátás nyílik környező hegyi világra.A hágót már a középkorban is használták, oklevelek először 1241-ben "Thymels"-ként említik. 1320-ban pedig már egy málhás utat is kialakítottak.

Az I. világháborút befejező St. Germaini békeszerződésben a hágón jelölték ki az új osztrák-olasz államhatárt és a hivatalos határátkelést.

A Timmelsjoch-on áthaladó út déli részét Mussolini idejében, 1933-ban építették ki. 1945. április-májusában, a II. világháború utolsó heteiben a német Wehrmacht számos egysége Itáliából ezen a hágón vonult vissza az Ötztalba.

Az északi hágóút 1955 és 1959 között, mai áron kb. 2 millió euróért épült meg és 1968. szeptember 15-én adták át.

Az út vámköteles és csak tavasztól őszig járható. A hóhelyzettől függően általában májusban nyitják, és szeptember/októberben zárják.

Az út ötztali Obergurglból indul és az olaszországi Moos im Passeierbe vezet és tovább Meranba.

Hochgurglban, az útdíj fizetőhelyen nyílt meg 2016-ban Európa legmagasabban fekvő motormúzeuma, a Top Mountain Crosspoint. 2175 méter magasságban található futurisztikus kinézetű épületben kapott helyet az új Kirchenkar-kabinos lift völgyállomása is. A motoros múzeumban az elmúlt 100 év motorkerékpárjaiból 250-et állítanak ki (Ducati, BMW, NSU, DKW, Zündapp, Triumph, Norton, Matchless, AJS, Brough Superior, Vincent, Honda, Henderson, Indian, Harley Davidson).

A hágón éttermet is találunk. A mozogni vágyók túrautakon folytathatják a kirándulást.

egyszeri út 14 euró/autó
oda-vissza út 18 euró/autóTartomány:Trentino-Alto Adige
Cím:St. Leonhard in Passeier
GPS: 46° 54′ 18.76464″, 11° 5′ 51.34963″
Honlap: http://www.timmelsjoch.com

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward