Látnivalók


Kulcsszó
Ország
Tartomány
Település
Címkék

Kezdődátum:
Záródátum:
Események:
Keresés a közelben

Akropolisz

#Athén     #Ókori emlékek     #Világörökség    

Görögország leghíresebb látványossága az i.e. előtti V. századi ókori műemlékegyüttes, benne a Parthenon templommal.

Akropolisz Múzeum

#Athén    

Az Akropolisz Múzeum a Parthenontól alig 400 méterre magasló épület. Az Akropolisz lábánál elhelyezkedő csupa üveg múzeumban sokan a modern Görögország jelképét látják.

Alonissos

#Sziget    

Barátfókák szigete.

Amphipolis

#Makedónia    

Az észak-görögországi Amphipolisz ókori város közelében régészek feltártak egy Nagy Sándor (III. Alekszandrosz - Kr.e. 356-323) makedón uralkodóhoz köthető monumentális sírt.

Antikíthira

#Sziget    

A sziget stratégiai szempontból fontos helyen fekszik, Kréta és a Peloponnészosz-félsziget között, egy, az ókorban sűrűn használt tengeri útvonal mentén. A szigeten jelenleg harmincan élnek, de nyáron sokan nyaralnak itt.

Apollón Epikuriosz temploma (Ναός του Επικουρίου Απόλλωνα)

#Mitológiai hely     #Ókori emlékek     #Peloponnészosz     #Világörökség    

A tengerszint felett 1130 méter magasságban fekvő basszai Apollón-templom Görögország egyik legszebb műemléke. Az feltehetőleg félreeső fekvése miatt a többi Görögországban található ókori templomhoz képest jó állapotban maradt meg.

Argosz

#Peloponnészosz    

A korai bronzkor óta lakott település i. e. 1300–1200 körül jelentős görög város volt, Pheidón király uralma alatt (i. e. 7. század) a félsziget vezető városállamává vált, egészen Spárta megerősödéséig.

Arisztotelész líceuma

#Athén    

Arisztotelész (i.e 384-322) líceuma, a Lükeion a mai Athén belvárosában található.

Assiros

#Makedónia    

Asszírosz egy kicsiny észak-görögországi városka. Nevezetessége egy feltárt bronzkori, a palotaközpontokat megelőző falu. A bronzkori település helyén a későbbiekben nem volt lakott hely, ezért kivételes épségben maradtak fenn a romok.

Az olimposzi Zeusz temploma (Ναός του Ολυμπίου Διός)

#Athén     #Ókori emlékek    

Zeusz templomának építése az i. e. 6. században kezdődött az athéni türannoszok uralma alatt, akik a világ legnagyobb templomát akarták megteremteni. Az építése azonban csak Hadrianus római császár uralma alatt fejeződött be az i. u. 2. században.

Délosz

#Sziget     #Világörökség    

Déloszt az ókorban szent helyként tartották számon, a görög mitológia szerint ez volt Apolló, a Napisten szülőhelye. Az Égei-tenger térségében található a sziget ma lakatlan, de nyaranta turisták ezrei lepik el.

Delphoi (Δελφοί)

#Mitológiai hely     #Ókori emlékek     #Világörökség    

A Delphoi-i jósda az ókori világ közepe, az egész történelmet befolyásoló események színhelye vagy kiindulási pontja volt. Hadvezérek, politikusok, mind az orákulumtól kértek tanácsot a legfontosabb lépéseik előtt, hatása az akkori világ legvégéig ért. 1987 óta a Világörökség része.

Dikteon barlang

#Kréta     #Mitológiai hely    

A görög mitológia szerint a gyönyörű cseppkőbarlangban született Zeusz.

Dion ókori város

#Makedónia     #Ókori emlékek    

Dion a makedónok egyik fő vallási központja volt. Maga Nagy Sándor is mutatott be áldozatot a városban, mielőtt elindult volna győzedelmes hadjáratára a perzsa birodalom ellen az i. e. 4. században.

Dionüszosz színház

#Athén     #Ókori emlékek    

A 2500 éves görög Dionüszosz színházat az Akropolisz tövében található. A Dionüszosz színház jelentősége, hogy az ókori drámajátékok mesterei itt mutatkoztak be.

Dodona

#Mitológiai hely    

Dodona Zeusz-templomáról, az egyik legrégibb görög jósszentélyről ismert. A jósszentély jóslatainak kétértelműségéről, homályosságáról volt híres. Innen ered az, hogy a nem egyértelmű beszédet a „dodonai” jelzővel illetik.

Epidaurosz (Επίδαυρος)

#Ókori emlékek     #Peloponnészosz     #Világörökség    

Epidaurosz arról volt nevezetes, hogy állítólag itt született Apollón fia, a gyógyító Aszklépiosz, akinek a szentélye nem messze a várostól helyezkedett el. Híres volt a színháza is, amelyet jelenleg ismét használnak.

Euboia (Évia)

#Sziget    

Euboia a legnagyobb görög sziget.

Fúrni-szigetcsoport

#Sziget    

A Számosz, Pátmosz és Ikaría között elterülő Fúrni-szigetcsoport mintegy 20 apró szigetből, szigetecskéből, zátonyból áll, ezeken mintegy 1500 ember él.

Galatasz- Thészeusz sírja

#Peloponnészosz    

2006-ban görög régészek valószínűleg megtalálták a görög mitológia egyik leghíresebb hősének, Thészeusznak a sírját, vagyis minden jel arra utal, hogy a hős valóban élt.

Gortüsz

#Kréta    

Kréta szigetének jelentős romkertje, a fővárostól, Herakliontól 46 km-re délnyugatra fekvő Gortüsz vagy Gortüna.

Gythio

#Peloponnészosz    

Gythio a Peloponnészosz déli részén található tengerparti város. Az ókorban Spárta kikötője volt.

Hadrianus diadalíve (Πύλη του Αδριανού)

#Athén     #Ókori emlékek    

Hadrianus diadalívét i. u. 131-ben építették a Zeusz templomához vezető úton Hadrianus római császár eljövetelének tiszteletére.

Héphaiszteion (Ναός Ηφαίστου)

#Athén     #Ókori emlékek    

Héphaisztosz temploma egy nagyon jó állapotban fennmaradt dór stílusú templom az agora nyugati szélén; szinte teljes egészében egykori állapotában látható ma is.

Hydra

#Sziget    

A fővárostól, Athéntól alig 65 kilométerre található szigeten még mindig a szamarak jelentik az egyetlen szállítóeszközt. Ennek oka pedig az, hogy a motorizált járműveket kitiltották a szigetről.

Ikária

#Mitológiai hely     #Sziget    

A görög Ikária sziget arról híres, hogy lakói átlagosan tíz évvel tovább élnek, mint a többi nyugat-európai ember. Az ókori görög mitológia szerint a partjainál veszett a tengerbe Ikarosz.

Ithaka

#Sziget    

Homérosz köves síkságnak írja le Ithakát, amelyről nagy kilátás nyílik a messzi, alkonyi tenger felé.

Karnevál Patraszban

#Peloponnészosz    

A városban mintegy 180 éve minden januárban megrendezik Európa egyik legnagyobb karneválját, és túlzás nélkül állítható, hogy az év maradékában minden helyi, kicsi és nagy erre a maszkabálos, táncos, felvonulós örömünnep-sorozatra készül.

Karpathos

#Sziget    

Karpathos a Dodekaniszosz-szigetcsoport második legnagyobb tagja, félúton Kréta és Rodosz között.

Kassandra

#Chalkidiki     #Makedónia    

A Chalkidiki-félszigeten található Kasszandra nyaralóhely gyönyörű tengerpartja igazi turistaparadicsom.

Kassope

#Ókori emlékek    

Ókori görög város Epiruszban.

Kefalonia

#Sziget    

Kefalónia a Jón-szigetek legnagyobb tagja. Magas hegyláncok, tágas öblök, zöld, buján tenyésző vegetáció jellemzi a szigetet. Az éves átlagos csapadékmennyiség Argosztoliban 780 mm, melynek zöme októbertől áprilisig hull le.

Kíthira

#Sziget    

Kíthira ógörög neve Küthéra. A görög mitológiában Aphroditének, a szerelem istennőjének szigete, Ciprus mellett. A monda szerint itt született meg, innen az "Aphrodité szigete" elnevezés.

Knósszosz

#Kréta     #Mitológiai hely    

A mai Heraklion közelében lévő Knósszosz Kréta legnagyobb bronzkori épületegyüttese, feltételezhetően az egykori Minószi civilizáció vallási és politikai központja volt. A közvélekedés szerint Knósszoszban uralkodott Minosz király, aki palotája alá labirintust építtetett Minótaurosz számára. Itt ölte meg a "labirintus szörnye" az útvesztőben eltévedt áldozatait.

Korfu

#Sziget     #Világörökség    

Az ión szigetvilág legnyugatabbra eső és legzöldebb tagja Kerkira, amelyet a külföldiek Korfu néven ismernek. Poszeidon szerelmének szigete a legzöldebb Görögországban.

Korinthosz

#Ókori emlékek     #Peloponnészosz    

Korinthosz egyike volt a gazdaságilag és katonailag legerősebb városoknak nemcsak az ókori Görögországban, de a Római és a Bizánci Birodalomban is.

Kréta legszebb strandjai

#Kréta     #Strand    

Kréta tengerpartjának hossza 1046 km, a sziget több világhírű stranddal büszkélkedhet.

Lefkada

#Sziget    

Lefkada egy félsziget, a szárazfölddel mesterséges töltés és szétnyitható híd köti össze.

Legszebb strandok a Chalkidiki-félszigeten

#Chalkidiki     #Makedónia     #Strand    

Hosszú finom homokos strandok, ezüstös olívaligetek, aranyló gabonamezők, festői szőlőültetvények, méregzöld fenyőerdők és mindehhez a kék tenger sós levegője - ez várja a nyaralókat a Chalkidiki-félszigeten.

Legszebb strandok a Peloponészoszon

#Peloponnészosz     #Strand    

Legszebb strandok a Peloponészoszon.

Leszbosz

#Sziget    

A török partokhoz közel található Leszbosz szigete.

Lükaón-hegy

#Mitológiai hely    

A Lükaón-hegy a görög hitvilágban Zeusz születési helyeként szerepel.

Lüszikratész-emlékmű (Μνημείο Λυσικράτους)

#Athén     #Ókori emlékek    

Lüszikratész-emlékművét a khoregosz (zenei előadások szponzora) Lüszikratész emelte, egy győztes előadás után a közelben található Dionüszosz-színházban i. e. 335-ben. Az emlékmű a legelső példa egy épületen kívül emelt korinthoszi stílusú oszlopra.

Malia

#Kréta    

Malia Knósszosztól mindössze 40 km-re fekszik, mindkét város a krétai művészet fontos lelőhelye.

Meteorák

#Világörökség    

A Meteorákon huszonnégy bizánci kolostor található, melyek egyenként 600 évnél idősebbek – a környék ennek köszönhetően igen híres zarándokhellyé vált. A kolostorok közül ma már csak ötöt használnak valójában a szerzetesek.

Misztrász

#Peloponnészosz     #Világörökség    

Misztrász bizánci eredetű romfalu a mai Görögország területén, a Peloponnészosz félszigeten, az ókori Spártától néhány kilométerre.

Monemvasia

#Peloponnészosz    

A sziklás szigetre épült Monemvasia a Bizánci Birodalom idején vált jelentős erődítménnyé, híres volt bevehetetlenségéről. Ma már út köti össze a közeli parttal.

Mükéné

#Ókori emlékek     #Peloponnészosz     #Világörökség    

Mükénében, Európa első jelentős városállamában Agamemnón király uralkodott.

Mykonos

#Sziget    

Mykonos a görög szigetvilág egyik legfelkapottabb helye.

Nafplio (Ναύπλιο)

#Peloponnészosz    

Nafplio az egyik legszebb település Argolisban, a Peloponnészosz keleti részén; a város volt az első görög köztársaság fővárosa, a görög szabadságharcot követően, 1821-től 1834-ig.

Nemea

#Peloponnészosz    

Az i.e 6–2. században itt tartották kétévente a pánhellén sportversenyek egyikét, a Zeusz tiszteletére rendezett Nemeai Játékokat.

Nicopolis

#Ókori emlékek    

Az ősi város lenyűgöző romja ma látogatható. Kr. e. 28-án, az Actiumi csata után három évvel az Octavianus (Augustus császár) egy új várost alapított, amelyet Nicopolisnak (a győzelem városának) nevezett el.

Olimpiai Stadion

#Athén    

Az Akropolisztól alig egy kőhajításnyira található az Olimpiai Stadion, amely 1896-ban ugyanabból a márványból épült, mint a Parthenon.

Olümpia

#Ókori emlékek     #Peloponnészosz    

Olümpia az ókor egyik legfontosabb sportversenyének helyszíne, amelyet négyévenként augusztusban az első telihold idején tartották.

Olümposz

#Makedónia     #Mitológiai hely     #Világörökség    

Az ókori görög vallás szerint az Olümposzon 12 ókori isten lakott.

Parnasszosz (Παρνασσός)

#Hegy és csúcs     #Mitológiai hely    

A Parnasszosz-hegység egy fontos mitológiai hely, amelynek neve idővel szinoníma lett a művészetekkel. Ma már Görögország legnagyobb síterepe üzemel itt, legmagasabb pontja 2457 méter.

Parnitha-hegy (Πάρνηθα)

#Hegy és csúcs     #Mitológiai hely    

A Parnitha hegy a legmagasabb pont Attikában, 1413 m magas. Nagyrésze egy nemzeti park része, ezért tökéletes hely a természetbarátoknak és a túrázóknak.

Pátmosz

#Sziget     #Világörökség    

A keresztény hagyomány szerint az Égei-tengeri görög Pátmosz-sziget egy barlangjában írta Szent János a Jelenések, más néven az Apokalipszis könyvét.

Patrasz

#Peloponnészosz    

Patrasz Görögország 3. legnagyobb városa, a Pelopponészoszi-félszigeten fekszik, a Panachaikon hegy lábánál épült.

Paxos és Antipaxos

#Sziget    

A görög mitológia szerint Paxos és Antipaxos szigeteket Poszeidon, a tenger istene hozta létre, úgy hogy a szigonyával lecsapta Korfu szigetének déli csúcsát.

Pella

#Makedónia    

Pella ókori város, melynek romjai Thesszalonikitől északnyugatra, körülbelül 40 km távolságra találhatók. A legendák szerint itt élt Arisztotelész is mint a fiatal Nagy Sándor nevelője és tanítója, s itt halt meg Euripidész is i. e. 406-ban.

Phaisztosz

#Kréta    

Phaisztosz a minószi civilizáció Knósszosz és Mália mellett egyik legfontosabb lelőhelye. A Lineáris A írás számos emléke került innen elő, többek közt a Phaisztoszi korong.

Phaisztoszi korong

#Kréta    

A phaisztoszi korongot, a bronzkori minószi kultúra legfontosabb leletét az iraklioni Régészeti Múzeumban őrzik.

Poszeidón-templom (Ναός Ποσειδώνος)

#Ókori emlékek     #Strand     #Szirt és fok    

Poszeidón temploma az athéni aranykor egyik legnagyobb műemléke, i. e. 444-440 épült teljes egészében fehér márványból. Még Lord Byron is megénekelte egy versében, a neve pedig mind a mai napig látszik bevésve az egyik márványoszlopba (bár az kérdéses, hogy ezt valóban ő tette-e).

Poszidi (Ποσείδι)

#Chalkidiki     #Ókori emlékek     #Strand     #Szirt és fok    

Poszidi egy kis tengerparti város Kasszandra délnyugati partján, 100 km-re Thesszalonikitől. Itt található a kis félsziget legszebb strandja, az Egeopelagitika (Αιγαιοπελαγίτικα).

Pülosz

#Peloponnészosz    

Pülosz a mükénéi kultúra egyik fontos lelőhelye. A romváros a Navarinói-öböltől északra fekszik. Palotáját a Homérosz által is leírt Nesztór palotájával azonosították. Több ezer írásos tábla is előkerült, ezek segítségével fejtették meg a lineáris B írást, s igazolták, hogy a mükénéi kultúra népe az első bevándorolt görög törzsek közül került ki.

Rodosz

#Sziget     #Világörökség    

A legendák szerint az itteni kikötőben állt valaha a Kolosszus 30 méter magas szobra. A Hélioszt ábrázoló kolosszust az ókori világ hét csodájának egyikeként tartották számon. I. e. 227-ben egy földrengés romba döntötte Rodosz város falait és a Kolosszust is. A Kolosszust nem állították helyre, mert ez egy jóslat szerint újabb katasztrófát okozhatott volna.

Seitan Limania strand

#Kréta     #Strand    

Az Akrotiri-félsziget sziklái között megbúvó apró öböl partja aprókavicsos, a víz kristálytiszta.

Skorpió, az Onassziszok szigete

#Sziget    

A Jón-tengeri Skorpió-sziget, az Onassziszok szigete vonzza a turistákat, ahová naponta indulnak hajójáratok Lefkáda és Kefalónia szigetéről.

Spinalonga

#Kréta    

Spinalonga egy sziget pár száz méterre a parttól. A 16. században a velenceiek erődöt építettek, ide száműzték egykor a leprásokat.

Symi

#Mitológiai hely     #Sziget    

A török partok közvetlen közelében található sziget jelentős szerepet játszott az ókori görög történelemben és mitológiában.

Szalamisz

#Sziget    

A görögök Szalamisznál legyőzték Xerxész hajóhadát i.e. 480-ban. A görög hajóhad szalamiszi győzelme a kétszeres túlerőben lévő perzsa hajóhad fölött vetett véget a perzsák égei-tengeri uralmának.

Számosz

#Sziget     #Világörökség    

Számosz sziget az Égei-tenger keleti részén, Görögország területén található, közel a török szárazföldhöz. A szigeten született Püthagorasz, a híres filozófus és matematikus a Kr. e. 6. század elején.

Szantorini

#Sziget    

Szantorini, az egykori Théra (Thira) szigetét Platón óta sokan Atlantisszal azonosítják. Szantorini, a szétrobbant vulkán maradványa ma közkedvelt turistaparadicsom. A szigetet fekete-, vörös- és fehér homokkal borított strandok teszik különlegessé.

Sziküón

#Peloponnészosz    

Sziküón ókori görög polisz volt. A Korinthoszi-öböl déli partján terült el. A város maga körülbelül 3 kilométerre feküdt a tengertől egy alacsony fennsíkon, de volt kikötője is. Sziküón kiemelt szerepet játszott a görög mitológiában.

Szkiathosz

#Sziget    

Szkiathosz a Szporádok csoporthoz tartozó sziget az Égei-tenger északnyugati részén. Dús növényzetű, erdővel borított sziget, amely a Magneszia-félszigettel szemben fekszik.

Szkopelosz

#Sziget    

A 2007 szeptemberében itt forgatott Mamma Mia! című filmnek köszönhetően sokan látogatnak el a szigetre. Több helyi utazási iroda is szervez olyan túrákat, hajóutakat, amelyek a film helyszíneire kalauzolják el az érdeklődőket.

Sztágira - Arisztotelész szülővárosa

#Chalkidiki     #Makedónia    

Arisztotelész a közép-makedóniai térségben fekvő Sztageira városában született i.e. 384-ben.

Szunion

#Szirt és fok    

Szuniuon a naplemetéről és Poszeidon templomáról híres.

Tempi-völgy

#Makedónia    

10 km hosszú szakadékokkal tagolt szoros, a Tempi-völgy. A magas sziklafalak alatt folyik a különleges szépségű Pienosz folyó, smely partján babérfák díszítik a tájat.

Ténaró-fok

#Mitológiai hely     #Peloponnészosz     #Szirt és fok    

A Ténaró-fok a görög szárazföld legdélibb pontja.

Thászosz

#Makedónia     #Sziget    

Thászosz az Égei-tenger északi részén található, közel Thrákiához, de földrajzilag Makedónia részét képezi. A festői sziget a szárazföldtől 7 km-re, Kaválától 20 km-re délkeletre fekszik.

Thessaloniki

#Makedónia     #Világörökség    

Thessaloniki Görögország második legnagyobb városa.

Tirünsz (Τίρυνς)

#Ókori emlékek     #Peloponnészosz     #Világörökség    

Tirünsz ókori város Nafpliotól nem messze található. Állítólag a bárányok csiszolta építőköveit még egy pár szamár se tudná felemelni.

Tripiti-fok, Európa legdélebb pontja

#Mitológiai hely     #Sziget     #Szirt és fok    

A görög mitológia szerint Kalypso nimfa hét évig tartotta fogva a hajótörött Odüsszeuszt, mint a szeretőjét ezen a helyen.

Vergina - az ókori Aigai

#Makedónia     #Világörökség    

A Görögország északi részén található Aigai (Vergina) Makedónia első fővárosa, a magukat Héraklésztől eredeztető argoszi dinasztia székhelye volt. Itt gyilkolták meg II. Philipposzt, Nagy Sándor apját. Verginában 1977-ben fedezték fel a makedón királysírokat, köztük II. Philipposz temetkezési helyét.

Voidokilia Beach

#Peloponnészosz     #Strand    

Voidokilia ökörhas formájú öble az egyik leghíresebb strand a Peloponnészoszi-félszigeten.

Vólosz

#Mitológiai hely    

Vólosz a kentaurok földje és Iaszón lakhelye.

Zakynthosz

#Sziget    

A szigeten található Görögország egyik legszebb strandja.

Régióválasztó